Kitscherige lofzang op domme kracht

Battleship. Regie: Peter Berg. Met: Taylor Kitsch, Liam Neeson.In: 103 bioscopen.

Battleship is een gemakzuchtige mix van marsmannetjesklassieker War of the Worlds en het aloude spelletje Zeeslag. Taylor Kitsch is de ondeugd Alex Hopper die door zijn broer de marine in wordt gedwongen, zijn haar knipt en zich daar als de ideale leider ontpopt om een ruimte-invasie af te slaan. De schuld allemaal van wereldvreemde wetenschappers natuurlijk, die zo stom waren om een signaal de ruimte in te sturen.

En dus komt de redding ook niet helemaal verrassend van een stelletje echte veteranen met spieren in plaats van hersens en hun museumschip dat nog in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten.

Het militarisme van de film is stuitend. De aliens die het alleen op aardse apparaten voorzien hebben en iedereen met een kloppend hart ongemoeid laten grenzen aan zelfparodie. De hoeveelheid blik die er – echt of door de computer gegenereerd – met de bijbehorende decibellen wordt opgeblazen is reusachtig. Speelgoedfabrikant Hasbro hoopt met de film een hoop merchandise te slijten.