Labyad kiest voor Sporting, lelijk conflict met PSV in de maak

Zakaria Labyad (rechts) met ploeggenoot Georginio Wijnaldum tijdens PSV-Feyenoord dit jaar waarin de 19-jarige vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt maakte voor PSV. Foto NRC / Bas Czerwinski

PSV-speler Zakaria Labyad vertrekt deze zomer transfervrij naar Sporting Portugal. Althans, dat vindt hij. De Eindhovense club meent echter een rechtsgeldige optie op de middenvelder te hebben en dus verlangen zij een overnamesom van de Portugezen. Aan Labyad de taak de ongeldigheid van zijn verbintenis met zijn eigen club aan te vechten.

Labyad en PSV liggen al enige tijd met elkaar overhoop. De Eindhovenaren lichtten begin deze maand een optie in zijn contract, waardoor hij tot de zomer van 2014 zou vastliggen. Volgens de speler en zijn belangenbehartiger is de verbintenis echter niet rechtsgeldig omdat hij deze vóór zijn achttiende verjaardag tekende. Mogelijk moet een gang naar de FIFA uitkomst bieden.

Laatste poging Marcel Brands teleurstelling voor Labyad

Afgelopen weekeinde had technisch manager Marcel Brands van PSV nog een gesprek met de vader, en tevens zaakwaarnemer, van Labyad om de middenvelder alsnog te behouden voor de club. De jongeling zegt zo teleurgesteld over de uitkomst van het onderhoud, dat hij besloot zijn jawoord aan de Portugezen te geven. PSV-watcher Thijs Slegers van Voetbal International beweert echter al maanden dat Labyad rond is met Sporting. Ondertussen keerden de Eindhovenaren al wel de bij de opgenomen optie horende salarisverhoging uit aan Labyad.

Twitter avatar thijsslegers thijsslegers we kunnen er donder op zeggen dat #psv gaat proberen de reeds uitgekeerde salarisverhogingen van #labyad terug te vorderen

‘Afkoopsom 50 miljoen euro’

Mocht de contractverlenging van Labyad bij PSV wel rechtsgeldig zijn moet Sporting Portugal, waar ook Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars onder contract staan, een transfersom betalen. Dat zal voor de nummer vier van de Portuegese competitie niet zo’n probleem zijn. Volgens de Portugese krant O Jogo tekende het jeugdproduct van PSV gisteren in Parijs een contract voor vijf jaar waarin een afkoopsom van 50 miljoen euro is opgenomen.

Volgens Labyad, die dit seizoen onder Fred Rutten pas een basisplaats veroverde, wilde PSV hem aan een andere Portugese topclub verkopen. Benfica was op het laatste moment bereid een afkoopsom te betalen, reden voor de Eindhovenaren om Labyad liever naar de concurrent van Sporting te zien vertrekken. “PSV wilde mij in januari al verkopen, maar dat heb ik toen zelf stopgezet. Nu PSV mij aan Benfica wilde verkopen heb ik definitief voor Sporting gekozen.”

In potentie miljoenenstrop voor PSV

Zakaria Labyad zou in korte tijd het tweede talent uit eigen jeugd zijn waar PSV nauwelijks aan verdient. Vorig jaar kon Ibrahim Afellay zes maanden voor zijn contract afliep ternauwernood voor een paar miljoen verkocht worden aan FC Barcelona.

PSV-clubwatcher Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad noemt het transfervrije vertrek van Labyad een “enorme klap” voor de jeugdopleiding van PSV en een “miljoenenstrop” voor de club. PSV dacht met het verlengen van het contract in de toekomst een fraaie transfersom te kunnen incasseren.

Twitter avatar RikElfrink Rik Elfrink In potentie is zijn transfervrije vertrek bij #PSV financieel bijna net zo erg als missen van de Champions League.