Kamp: geen concessie nieuwe arbeidsregels

Nederland riskeert een strafprocedure van de Europese Commissie omdat het voorbijgaat aan de Brusselse eis de nieuwe regels voor arbeidsmigratie aan te passen. Brussel dreigde eerder dit jaar met een straf als Nederland zijn voornemens niet zou veranderen. Het kabinet is dat niet van plan, zo blijkt uit een brief gisteren van minister Kamp (Sociale Zaken, VVD).

De Commissie eist bijvoorbeeld dat een EU-ingezetene minimaal zes maanden de tijd krijgt om werk te zoeken voordat zijn verblijfsrecht wordt afgenomen. Het kabinet houdt vast aan drie maanden.

In een strafprocedure waar de Commissariss en Laszlo Andor (werkgelegenheid en sociale zaken) Viviane Reding (justitie) mee dreigen wordt het nieuwe beleid rond arbeidsmigratie voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Als de Commissie gelijk krijgt, moet Nederland de regels aanpassen. Anders volgt een boete. In een eerdere brief van de Commissarissen toonden zij niet bereid te zijn een compromis te accepteren over zo’n „belangrijke kwestie” als het vrij verkeer van werknemers in de EU.

Een woordvoerder van Kamp bevestigt dat er geen concessies worden gedaan. „Maar we houden in de regelgeving wel degelijk rekening met wat de Europese Commissie vindt”. Zo wordt een taaleis in de Wet werk en bijstand gehandhaafd, als blijkt „dat kennis van de Nederlandse taal de kansen op een baan vergroot. Maar de regeling wordt, benadrukt het kabinet, op „een proportionele en non-discriminatoire wijze” uitgevoerd. Ook rond de bijstandsrechten van grenswerkers blijven kabinet en Commissie tegenover elkaar staan. Het kabinet wil alleen Nederlandse ingezetenen een bijstandsuitkering verstrekken. Volgens Brussel moeten ook mensen die in Nederland hebben gewerkt, maar over de grens wonen, een uitkering kunnen krijgen.