CPB noemt euro-onderzoek Wilders ‘gebrekkig’

Het euro-onderzoek van de PVV vertoont volgens het Centraal Planbureau (CPB) gebreken. Het CPB voerde in opdracht van de Tweede Kamer een second opinion uit naar het onderzoek van de PVV. Foto Reuters / Thomas Peter

Het Centraal Planbureau (CPB) concludeert dat het euro-onderzoek van de PVV gebreken vertoont. Het CPB deed in opdracht van de Tweede Kamer een second opinion naar het PVV-onderzoek.

Volgens het CPB heeft het Britse bureau dat de PVV voor het onderzoek inschakelde, Lombard Street Research, de verschillen in de economische ontwikkeling tussen eurolanden en niet-eurolanden als Zweden en Zwitserland ten onrechte geheel toegeschreven aan de euro. Ook negeert het bureau andere mogelijke oorzaken van het verschil in ontwikkeling.

Lombard Street onderschat kosten verlaten eurozone

Bovendien onderschatten de onderzoekers volgens het planbureau de kosten van het verlaten van de eurozone voor Nederland. De kosten van de Nederlandse steun aan andere eurolanden worden juist te hoog ingeschat. Er ontbreken ook gegevens in het volledige rapport, terwijl daar wel aan wordt gerefereerd in de samenvatting.

CPB: rapport beperkt zich tot korte termijn

Verder beperkt het rapport zich volgens het CPB veelal tot vergelijkingen tussen landen op de korte termijn en wordt weinig tot geen aandacht geschonken aan de lange termijn. De Haagse rekenmeesters merken ten slotte fijntjes op dat Lombard Street Research in zijn onderzoek geen gebruik heeft gemaakt van econometrische of statistische methoden om de effecten van de euro of de terugkeer naar de gulden te duiden. Verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en gegevensbronnen ontbreken zelfs volledig.

Wilders: terugkeer naar gulden goedkoper dan doorgaan met euro

De PVV presenteerde begin maart de uitkomst van het onderzoek. Het herinvoeren van de gulden zou volgens Wilders goedkoper zijn dan doorgaan met de euro.

Rutte niet overtuigd door onderzoek

Premier Rutte (VVD) liet een dag na de presentatie van het onderzoek weten niet overtuigd te zijn. In politiek Den Haag werd al bij de aankondiging van het onderzoek laconiek gereageerd. De VVD wees er in een reactie tegenover NRC Handelsblad op dat een vertrek uit de euro “heel duur” is.