Coffeeshops vandaag naar rechter voor kort geding tegen wietpas

Coffeeshop The Bulldog aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam; een van de eerste shops in die stad. Foto Flickr / FaceMePLS

Negentien coffeeshophouders en verschillende belangengroepen staan vandaag voor de rechter in Den Haag in hun strijd tegen de wietpas. Als ze hun klanten moeten registreren veranderen hun zaken in besloten clubs met maximaal tweeduizend leden. En daar voelen de eigenaren weinig voor.

Coffeeshopbezoekers kunnen alleen lid worden van een zaak in de gemeente waar zij wonen. Op deze manier moet overlast door buitenlanders in de grensstreken worden voorkomen. Maar de exploitanten stellen dat de overheid hen dwingt te discrimineren.

De rechtbank in Maastricht oordeelde eerder dat dit is toegestaan indien de openbare orde ernstig dreigt te worden verstoord. De eisers vinden dat dit vonnis niet zonder meer voor heel Nederland geldt. Met name in de grote steden zouden drugstoeristen de openbare orde niet of nauwelijks in gevaar brengen. Ook kleven er privacybezwaren aan de pas.

De wietpas werd 1 januari ingevoerd in de zuidelijke provincies Limburg, Noord Brabant en Zeeland. De controles beginnen per 1 mei. In 2013 volgt de rest van het land. De burgemeesters van Maastricht, Breda, Tilburg en Eindhoven lieten eerder weten dit beleid te gaan handhaven. Onder meer de gemeente Amsterdam heeft aangegeven geen heil te zien in de pas. Coffeeshops in Haarlem weigeren de wietpas in te voeren.

De initiatiefnemers willen dat de rechter voor 1 mei uitspraak doet.