Breivik zou massamoord op Utøya opnieuw plegen

Breivik gaf gisteren in de rechtszaal het motief voor de terreuraanslagen in Noorwegen.

Met felle uithalen naar de multiculturele samenleving en massa-immigratie van moslims heeft Anders Breivik gistermorgen zijn motief voor de bomaanslag in Oslo en massamoord op Utøya van vorig jaar proberen te verklaren.

Terwijl psychiaters in de rechtszaal aantekeningen maakten op hun laptops, las Breivik een lange, voorbereide verklaring voor. „De aanslagen op 22 juli waren een preventieve aanval”, zei Breivik. Hij zei te willen voorkomen dat autochtone Noren een minderheid worden in hun eigen land. „Ik heb gehandeld in zelfverdediging, namens mijn volk, mijn stad, mijn land.” Eerder had hij gezegd: „Ja, ik zou het weer doen.”

Bij de ondervraging door de openbare aanklagers zei Breivik dat hij zo’n tien jaar geleden „beperkt contact” heeft gehad met „militante nationalisten”, die hem „indirect beïnvloed” hebben. Hij zei ook dat een barbaarse daad „niet per se slecht” is en trok een vergelijking met de Amerikaanse atoombom in 1945 op Japan.

Voordat Breivik aan zijn tekst begon, was een van de drie lekenrechters vervangen. Breivik wordt berecht door twee beroepsrechters en drie lekenrechters, burgers die vier jaar deze functie vervullen. Advocaten van de verdachte hadden om de vervanging gevraagd, omdat de man, Thomas Indrebø, vorig jaar daags na de terreuraanslagen in Noorwegen op internet had gezegd dat Breivik de doodstraf verdient. NRC