Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Albayrak ontslagen bij COA

De geschorste algemeen directeur Nurten Albayrak van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers wordt met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat meldt de NOS. Het ontslag volgt op een vanochtend verschenen zeer kritisch onderzoeksrapport over haar functioneren.

Foto Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

De geschorste algemeen directeur Nurten Albayrak van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers wordt ontslagen. Het ontslag volgt op een vanochtend verschenen zeer kritisch onderzoeksrapport over haar functioneren.

Uit een in opdracht van minister Leers uitgevoerd onderzoek bleek vanochtend dat de bestuursstijl van Albayrak “aanzienlijk heeft bijgedragen aan een gebrek aan vertrouwen in de leiding en het gevoel van sociale onveiligheid in de organisatie”. Ook staat in het rapport dat Albayrak onjuiste informatie verstrekte over onder meer haar salaris en dat haar optreden niet past bij dat van een algemeen directeur in publieke dienst.

Het COA heeft naar aanleiding van het rapport de ontslagprocedure van Albayrak in gang gezet. Minister Leers concludeerde vanochtend op basis van het rapport al dat Albayrak niet kon terugkeren bij het COA. Leers liet het COA ook weten dat hij de leden van de huidige Raad van Toezicht, die hun functie tijdelijk hadden neergelegd, ontslag wil verlenen. Volgens de bewindsman kan het COA met een nieuwe Raad van Toezicht “een nieuwe start maken”.

Minister Leers had Albayrak september vorig jaar op non-actief gesteld, en een onderzoek naar het functioneren van het COA en Albayrak gelast. De beslissing volgde na een NOS-uitzending waarin anonieme COA-medewerkers hun gal spuwden over het vermeend despotisch gedrag van Albayrak.