Aanbesteden thuiszorg stopt

Gemeenten hoeven de thuiszorg niet langer aan te besteden. Dat vindt een meerderheid van de Eerste Kamer.

De senaat stemde gisteren in met een initiatiefwet van de SP die de verplichte aanbesteding van huishoudelijke hulp door thuiszorgorganisaties uit de wet schrapt. Dat is tegen de zin van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA). Zij meent dat Europese regels aanbesteding voorschrijven.

Sinds 2007 moeten gemeenten huishoudelijke verzorging, een vorm van thuiszorg, aanbesteden. Thuiszorgorganisaties kunnen dingen naar een tijdelijke opdracht van de gemeenten. De organisatie met het beste bod (meestal de laagste prijs) wint de opdracht.

Deze wettelijke verplichting leidde tot veel onrust in de thuiszorg. Werknemers waren niet meer zeker van hun baan, werden ontslagen of moesten genoegen nemen met minder loon.

In de Eerste Kamer steunden niet alleen de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus het SP-voorstel. Ook gedoogpartner PVV stemde voor, omdat de partij tegen bemoeienis van Europa is. Daarmee bracht de partij van Wilders de staatssecretaris in een lastige positie. Veldhuijzen van Zanten zal nu terug naar het kabinet moeten om de vervolgstappen te bespreken.

Volgens initiatiefneemster Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, gelden de Europese aanbestedingsregels alleen als de huishoudelijke zorg slechts wordt gezien als schoonmaakwerk. Dan is het een commerciële dienst. Maar huishoudelijke verzorging is volgens Leijten meer dan schoonmaken alleen. Het is ook signaleren dat iemand bijvoorbeeld sterk afvalt of dement wordt. Thuiszorgmedewerkers die zoiets opmerken, melden dat bij de huisarts of een andere instantie. Zo bezien is huishoudelijke zorg een ‘maatschappelijke dienst’. Brussel verplicht daar geen aanbesteding voor.

Leijten denkt dat de nieuwe wet waar de Tweede Kamer in 2010 al voor stemde, grote gevolgen zal hebben. „De bureaucratische rompslomp voor gemeenten vermindert. Burgers krijgen minder vaak nieuwe medewerkers over de vloer. De kwaliteit van zorg neemt toe. En het personeel hoeft bovendien minder te vrezen zonder werk te komen”, zegt zij.