Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

50 MB aan tweets, adressen en al je nummers. Dit is wat Twitter van je weet

Er wordt wat afgetwitterd en gefacebookt. Het lijken vaak vergankelijke berichtjes, maar op het web is alles eeuwig. Alles. Anne Helmond werd daar nieuwsgierig van en vroeg haar gegevens op bij Twitter.

Dat werd gisteren een kleine hype. Zoals er af en toe vluchtige relletjes of hypes ontstaan op social media, die hippe term die marketing- en reclamestrategen zo graag in de mond nemen. Een linkje naar het blog van de Nederlandse wetenschapper (@silvertje) werd (en wordt nog steeds) druk geretweet.

Wat weet Twitter allemaal van me?

What does Twitter know about me?, luidt de titel van haar geruchtmakende stukje. Ze vroeg al haar persoonlijke gegevens op bij het sociale netwerk, waar ze volgens de Europese Privacyrichtlijn recht op heeft. Na drie weken ontving ze keurig antwoord in de vorm van een enorme .zip-file. Met de nadruk op enorme: het bestand was bijna 50 MB.

Niet alleen de gegevens van Anne zelf (al haar tweets inclusief ID-nummer, haar logins vanaf 1 februari 2012 met IP-adressen en al haar Direct Messages) stonden in het bestand, maar ook meer dan 1000 e-mailadressen en 150 telefoonnummers van Anne’s contacten. Verkregen uit haar adresboek, toen ze de find friends optie gebruikte.

Een paar maanden geleden al werd duidelijk dat Twitter meer doet dan alleen je adresboek doorzoeken, als je vanaf je iPhone of Android vraagt om vriend-suggesties. Het bedrijf uploadt je gegevens ook naar de eigen servers. Voor gebruikers was dat totaal niet duidelijk - ophef alom. Twitter beloofde verbetering en veranderde de melding. Maar de verkregen gegevens verwijderde het kennelijk niet: Anne wist niet dat Twitter in het bezit was van haar contacten. Laat staan dat de eigenaars van de 1186 e-mailadressen en 152 telefoonnummers dit wisten.

‘Vraag op wat sociale netwerken allemaal van je weten’

De aanvraag van de gegevens van Anne valt samen met een oproep van een van de grondleggers van het internet, Tim Berners-Lee. In een interview met The Guardian zegt hij dat meer gebruikers hun gegevens zouden moeten opvragen bij bedrijven als Google en Facebook. Volgens hem hebben internetters er veel voordeel van dat bedrijven zoveel van ze weten, maar zou het nog veel nuttiger zijn als ze zélf over die gegevens zouden beschikken:

“Een van de problemen van sociale netwerksites is dat zij de gegevens hebben en ik niet. Er is geen computerprogramma dat alle gegevens van de sociale netwerken die ik gebruik combineert met alle gegevens uit mijn agenda, mijn fitnessapparatuur en mijn hardloopschema, zodat het me perfect zou ondersteunen.”

Als onze computers toegang zouden hebben tot een gestandaardiseerde vorm van onze gegevens, zouden ze ons volgens Berners-Lee bijvoorbeeld kunnen vertellen wat we ‘s morgens kunnen lezen. Maar zover is het nog lang niet: onze gegevens zijn nu in handen van particuliere, commerciële bedrijven. En volgens Berners-Lee gaat dat niet alleen de innovatie tegen, maar maakt internetters ook van die bedrijven afhankelijk. Op het web is alles eeuwig, maar lang niet alles zichtbaar.

“Op welk sociaal netwerk je je gegevens ook achterlaat: zorg ervoor dat je ze terug kunt krijgen, in een gestandaardiseerde vorm. En in feite, als ik jou was, zou ik dat regelmatig doen, als een soort back-up van je computer. Anders zijn onze kleinkinderen afhankelijk van welke website wij gebruiken of ze onze foto’s kunnen zien.”

Het opvragen van gegevens bij sociale netwerken is niet nieuw. Max Schrems, een Oostenrijkse student, deed het een half jaar geleden bij Facebook. Ook hij kreeg een gigantisch antwoord: 1222 pagina’s aan persoonlijke gegevens zoals statusupdates, wachtwoorden en verwijderde vrienden en berichten. Hij diende vervolgens 22 klachten in tegen Facebook en startte het initiatief Europe vs Facebook.

Zelf je gegevens bij Twitter opvragen? Anne Helmond vond het stappenplan met hoe je je gegevens bij Twitter kunt opvragen op het blog van Privacy International.