Talkshow Assange, aflevering één: Hezbollah-leider Nasrallah spreekt

Assange en Nasrallah tijdens de uitzending van vandaag. Screenshot Russia Today
Assange en Nasrallah tijdens de uitzending van vandaag. Screenshot Russia Today

In januari werd bekend dat Julian Assange een eigen talkshow zou krijgen. Vandaag was de eerste aflevering, op de Russische (maar Engelstalige) zender Russia Today. De eerste gast: Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Kijk de aflevering hier terug.

De talkshow: kritiek op de VS vanaf Assanges favoriete zender

De show heet The World Tomorrow, krijgt tien afleveringen en duurt een krap half uurtje. Hij wordt opgenomen in Groot-Brittannië, omdat de Wikileaks-voorman daar nog steeds onder huisarrest staat. In de talkshow wil Assange activisten, politici, zieners en artiesten aan het woord laten die in westerse media worden geweerd. Verwacht wordt dat die studiogasten scherpe kritiek zullen leveren op wat Assange ziet als de pogingen van de Verenigde Staten om de wereld te domineren.

De trailer:
http://youtu.be/TMIDuLA57Kg

Maar waarom dan op de Russische zender Russia Today? Volgens Michel Krielaars, onze correspondent in Moskou, is de keuze niet vreemd. Hij schrijft vandaag in NRC Handelsblad:

“Die zender vindt hij namelijk, samen met Al-Jazeera, de beste ter wereld, voor zover het objectieve berichtgeving betreft. Zijn voorkeur is tegelijkertijd opvallend. Want is Al-Jazeera in de loop der jaren uitgegroeid tot een kwaliteitszender, die de BBC regelmatig overtreft, Russia Today wordt door velen toch vooral gezien als een propagandazender van het Kremlin, bedoeld om een buitenlands publiek te laten inzien dat Poetin en regeringspartij Verenigd Rusland voor 100 procent deugen. Het nieuws wordt er, net als bij de staatstelevisiezenders Eerste Kanaal en NTV, behoorlijk gecensureerd. Ook laat Russia Today niet na om als het even kan de Verenigde Staten in een kwaad daglicht te stellen.”

De aflevering van vandaag: Nasrallah blijft ‘logischerwijs’ Assad steunen

Assange en Nasrallah (die zelden interviews afgeeft) moesten gezien de duur van het programma snel ter zake komen. Belangrijkste onderwerp was de situatie in Syrië: volgens Nasrallah heeft Hezbollah de Syrische oppositie op het hart gedrukt de dialoog met het regime aan te gaan.

De aflevering van vandaag:

Nasrallah:

“Dit is de eerste keer dat ik dit zeg. Wij vertelden de oppositie dat ze de dialoog met het regime aan moesten gaan, maar dat weigerden ze. Vanaf het begin was Assad bereid hervormingen door te voeren en het gesprek aan te gaan. Maar daar tegenover staat de oppositie, die niet bereid is te praten en hervormingen niet wil accepteren. Ze willen alleen maar het regime zien vallen.”

De shi’itisch-fundamentalistische beweging uit Libanon werkt samen met Iran en Syrië en ontvangt zo wapens en geld. Daarom is het niet vreemd wat Nasrallah vanmiddag zei, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het is logisch dat hij dit zegt. Hij zit in een moeilijke positie, omdat hij in Syrië een wapenleverancier heeft die hij niet kwijt wil. Tegelijkertijd heeft het Syrische regime nu het imago van het kwaad en dat straalt af op Hezbollah zolang ze Assad blijven steunen.”

Roelants plaatst nog een andere kanttekening:

“Belangrijk om te benadrukken is dat de Syrische oppositie niet als één geheel te zien is. Er zijn ook groepen die de dialoog wel aan willen gaan. Maar de Syrische Nationale Raad, waar belangrijke oppositiegroeperingen zich in verzameld hebben, weigert het inderdaad. En dat is net zo goed in strijd met het vredesplan van Annan.”

Het is nog niet bekend wie volgende week te gast is.