Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Suleiman mag écht niet meedoen aan Egyptische verkiezingen

Omar Suleiman, de voormalige rechterhand van Hosni Mubarak, is definitief uitgesloten van deelname aan de Egyptische verkiezingen. Foto AP/Asmaa Waguih

De kiescommissie in Egypte heeft het beroep van acht kandidaten voor de Egyptische presidentsverkiezingen, die zaterdag van deelname ontzegd werden, afgewezen. Het gaat onder andere om Omar Suleiman, de voormalige rechterhand van Hosni Mubarak.

De kandidaten werden geschorst van deelname aan de verkiezingen van 23 en 24 april op grond van verschillende wettelijke bepalingen. Aanhangers van de politici besloten om de beslissing van de kiescommissie aan te vechten. Dat beroep is nu afgewezen. Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is het hiermee defintief over met de kandidatuur van Suleiman. Roelants:

“Het hakbijl is gevallen voor Suleiman. Nu dit beroep is afgewezen is het echt afgelopen met zijn kandidaatschap. Het is natuurlijk opzienbarend dat enkele van de grotere kandidaten gewoon worden uitgesloten van de verkiezingen. Er is ingestemd met een wet die het voormalige topfunctionarissen onder Mubarak verbiedt om mee te doen met de verkiezingen. Die wet is echter nog niet geratificeerd, maar er zijn verschillende andere motieven aangehaald. Zo is het kandidaatschap van Suleiman afgewezen wegens procedurele redenen. Hij zou niet genoeg handtekeningen in een bepaalde regio hebben opgehaald om mee te mogen doen.”

‘Is het democratisch? Nee.’

Dat de kandidaten worden uitgesloten is niet al te opzienbarend, gezien het huidige systeem in Egypte. Roelants:

“Is het democratisch? Nee, maar het huidige Egypte is geen democratie. Het is dus niet al te opzienbarend dat dit gebeurt. Het is een autoritair militair systeem waar het leger grote invloed heeft en het totaal onduidelijk is welke bevoegdheden de nieuwe president straks zal hebben.”

Naast Suleiman is ook het beroep van zeven andere kandidaten afgewezen, waaronder die van de salafist Abu Ismail. Over het beroep van twee andere kandidaten, waaronder Khairat al-Shater van de Moslimbroederschap wordt later een beslissing genomen.

Update 18.54 uur:
Inmiddels is het beroep van de twee andere kandidaten ook afgewezen.

‘Amr Moussa belangrijkste kanshebber’

Door de schorsing van de andere kandidaten is de vroegere minister van Buitenlandse Zaken en het voormalig hoofd van de Arabische Liga, Amr Moussa, nu de belangrijkste kandidaat. Roelants:

“Door deze ontwikkeling heeft het kandidaatschap van Moussa een boost gekregen. Hij ligt goed bij het leger en ook niet al te slecht bij de Moslimbroederschap. Hij is nu dus de belangrijkste kanshebber om de verkiezingen te winnen.”