Pulitzer Prize for Fiction dit jaar niet uitgereikt

Voor het eerst sinds 1977 zal er geen Pulitzer Prize voor fictie worden uitgereikt. Dat is op de Pulitzer Prize site bekend gemaakt. De juryleden die de boeken hebben voorgedragen – recensent Susan Larson, recensent Maureen Corrigan en de schrijver Michael Cunningham – zijn geschokt. Drie boeken hadden ze geselecteerd in de categorie fictie: The Pale King van

Voor het eerst sinds 1977 zal er geen Pulitzer Prize voor fictie worden uitgereikt. Dat is op de Pulitzer Prize site bekend gemaakt. De juryleden die de boeken hebben voorgedragen - recensent Susan Larson, recensent Maureen Corrigan en de schrijver Michael Cunningham - zijn geschokt.

Drie boeken hadden ze geselecteerd in de categorie fictie: The Pale King van David Foster Wallace, de postume roman waaraan recentelijk nog nieuwe fragmenten zijn toegevoegd, Swamplandia van Karen Russel en Train Dreams van Denis Johnson.

Maar de ‘Pulitzer board’, die de prijs uiteindelijk moet toekennen, heeft het advies van de juryleden niet opgevolgd. Er is daarom geen winnaar. De juryleden zeggen geschokt en boos te zijn.

Op de The Huffington Post staat de reactie van jurylid Larson die ze per mail aan de site heeft gestuurd. Daarin zegt ze het volgende:

“The jury members were all shocked and disappointed and angry at the news, of course. We thought so highly of these three books, we took our responsibilities very seriously, and our decision was unanimous.”

De Pulitzer Prize voor fictie is in het verleden gewonnen door schrijvers als Ernest Hemingway, William Faulkner en Philip Roth en geldt als een van de meest prestigieuze literaire prijzen van Amerika. De prijs werd vorig jaar nog gewonnen door Jennifer Egan, voor haar A Visit from the Goon Squad. Lees hier het interview van Pieter Steinz met Jennifer Egan over dat veelgeprezen boek.