Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Plan Obama om topinkomens extra te belasten haalt het niet in Senaat

De Amerikaanse president Barack Obama afgelopen weekend op bezoek in Colombia. Obama is boos dat zijn belastingplan door de Senaat in zijn land is afgeschoten. Foto AFP / Saul Loeb

Republikeinse senatoren hebben het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om de topinkomens in de Verenigde Staten meer inkomstenbelasting te laten betalen geblokkeerd. Dat meldt persbureau AP. Het voorstel werd met 51 stemmen voor en 45 tegen verworpen. Er was een drievijfde meerderheid nodig.

Obama wil dat iedere Amerikaan die meer dan een miljoen dollar per jaar verdient uiteindelijk minstens dertig procent inkomstenbelasting betaalt. Het voorstel werd bekend als de Buffet-regel, genoemd naar miljardair Warren Buffet die de discussie op gang bracht toen hij verontwaardigd vaststelde dat zijn secretaresse relatief gezien meer belasting betaalt dan hij.

Berekend was dat de wet de komende tien jaar zo’n 47 miljard dollar extra zou opleveren voor de Amerikaanse schatkist.

Partijbelangen gaan in het jaar van verkiezingen boven belang economie

Partijpolitieke belangen leken bij de stemming meer van invloed op het stemgedrag van de senatoren dan een weloverwogen oordeel over het belang van de nieuwe wet. Nu de presidentsverkiezingen en de verkiezingen voor het Congres dichterbij komen, sluiten Republikeinen en Democraten grotendeels de gelederen.

Omdat een drievijfde meerderheid noodzakelijk was om het belastingplan door de Senaat te krijgen, haalde de wet het ondanks een nipte ‘gewone’ meerderheid niet. Een drievijfde meerderheid is noodzakelijk om een zogenaamde filibuster te vermijden. Een filibuster blokkeert een wet. Er waren dus zestig voor-stemmen nodig om de belastingwet door de Senaat te krijgen. In de Amerikaanse Senaat hebben 100 senatoren zitting. Van hen zijn 51 Democraat, 47 Republikein en twee onafhankelijk.

In het voorstel dat vannacht (Nederlandse tijd) in de Senaat sneuvelde, was opgenomen dat Amerikanen die twee miljoen dollar per jaar verdienen minstens 30 procent belasting gaan betalen. De inkomstenbelasting voor inkomens boven een miljoen dollar zou volgens Obama gefaseerd moeten worden verhoogd. Het percentage van 30 procent is nog altijd veel lager dan de hoogste Nederlandse belastingschaal.

Obama verbolgen over uitslag stemming in Senaat

Obama toonde zich verbolgen over de uitslag van de stemming. Hij zei:

“Het is eenvoudigweg verkeerd dat miljoenen Amerikanen uit de middenklasse een groter deel van hun inkomsten afstaan aan de belasting dan sommige miljonairs en miljardairs.”

De Republikeinen daarentegen zeiden dat de Democraten met het voorstel de aandacht probeerden af te leiden van de werkelijke problemen in het land, zoals het creëren van banen. Sommige democraten vonden juist dat de wet lang niet ver genoeg ging in het extra belasten van de allerrijksten.

Het Witte Huis gaf vorige week de belastinggegevens van president Obama vrij. Daaruit bleek dat de Amerikaanse president slechts 20,5 procent belasting betaalde. Net als Buffet percentueel iets minder dan zijn secretaresse betaalt. Eerder werd al bekend dat de waarschijnlijke republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney vorig jaar slechts zo’n 15 procent belasting betaalde over zijn geschatte jaarinkomen van 21 miljoen dollar.