Piratenpartij behaalt overwinning in strijd tegen stichting BREIN

The Pirate Bay

In een strijd over een proxy naar downloadsite The Pirate Bay heeft de Piratenpartij vandaag een overwinning behaald tegen stichting BREIN. De rechter verbiedt het de antipiraterijstichting om het verbod van vorige week op te rekken naar de alternatieve manieren die de Piratenpartij aanbiedt.

Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Haag in een ex parte verbod dat de Nederlandse afdeling van de Piratenpartij de proxy, een manier om een blokkade van downloadsite The Pirate Bay te omzeilen, offline moest halen. Die uitspraak ging over een specifieke proxy waarmee The Pirate Bay kon worden bereikt. De Piratenpartij had ook een generieke proxy - waarmee iedere willekeurige site kan worden bezocht - online staan. Ook plaatste de partij links naar andere proxy’s.

Met de uitspraak van vorige week in de hand kwam BREIN al snel met aanvullende sommaties, waarbij werd geëist dat de alternatieven ook offline werden gehaald. Dat was onrechtmatig, zo besloot de rechter vanavond.

Aan Webwereld laat woordvoerder Dirk Poot van de Piratenpartij weten blij te zijn. Poot:

“Het is ontzettend goed dat dit nu duidelijk wordt. Het leek alsof de ex parte een soort weapon of mass destruction van BREIN was, daar wordt een streep door getrokken.”

In een reactie aan Nu.nl laat Brein-directeur Tim Kuik weten dat het vonnis alleen betekent dat er een aparte procedure moet komen.

Er is sprake van een voorlopige overwinning voor de Piratenpartij. Volgende week dinsdag is de verdere behandeling van de zaak.