Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Nederland laat 4 miljard aan export liggen’ – Turkse economie streeft ons voorbij

De Turkse president Gül vorig jaar mei op een persconferentie in Istanbul. Foto AFP / Mustafa Ozer

Koningin Beatrix ontvangt vandaag bij het Koninklijk Paleis op de Dam de Turkse president Abdullah Gül. ING meldt in het kader van diens staatsbezoek dat Nederlandse ondernemers de komende vier jaar ruim 4 miljard aan kansen laten liggen in de handel met Turkije.

Gül begint deze ochtend aan een driedaags bezoek aan Nederland. Hij bezoekt ons land om te vieren dat Nederland en Turkije 400 jaar lang betrekkingen met elkaar onderhouden.

Maar Nederland haalt volgens een rapport van ING de komende vier jaar waarschijnlijk lang niet alles uit die relaties. Dat komt doordat Nederlandse ondernemers geen goed beeld hebben van Turkije. Ze denken vaak onterecht dat het een lastig land is om zaken mee te doen. Maar Turkije heeft op dat vlak volgens ING de afgelopen tien jaar juist erg veel vooruitgang geboekt.

Turkije is snelst groeiende economie van Europa

Turkije is dan ook de snelst groeiende economie van Europa. Economieredacteur Melle Garschagen schrijft vandaag in nrc.next:

“Economen wagen zich niet aan een exacte datum, maar dát het gaat gebeuren is onafwendbaar. Volgens prognoses van het Internationaal Monetair Fonds zal de Turkse economie ergens volgend jaar groter worden dan de Nederlandse.”

En Garschagen vervolgt:

“Waar de Turkse economie in het verleden als gevaar werd gezien bij mogelijke toetreding tot de EU (moeten we zoveel armoede in huis halen?) zijn de rollen nu omgedraaid. De Turkse industrie vormt een bedreiging voor de Europese werkgelegenheid. En terwijl de Turkse overheidsfinanciën keurig op orde zijn, worstelt Nederland met bezuinigingen en hervormingen die nodig zijn om volgend jaar aan de begrotingsregels te voldoen.”

‘Turkije trekt investeerders aan die Europa vrezen’

Ook NRC-correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, schrijft vandaag over de verschillende ontwikkelingen in Nederland en Turkije, die het wat krampachtige wantrouwen van Nederland tonen en het juist snel groeiende economische zelfvertrouwen van de Turken. Vermeulen schrijft:

“Daar, op de grens tussen Turkije en de Europese Unie, dacht ik aan de verschillen tussen Nederland en Turkije, die nu hun 400 jaar oude diplomatieke betrekkingen met elkaar vieren. Nederland kruipt steeds dieper in zijn grot om te schuilen voor de gevolgen van globalisering, migratie en economische crisis. Zuinigheid is het nieuwe elan. Turkije, sinds de val van het Ottomaanse Rijk diep in zichzelf gekeerd, heeft de luiken voor de wereld wagenwijd opengezet. De regering droomt hardop en plant het ene megalomane project na het andere. Een kanaal dat parallel aan de Bosporus de Zwarte Zee met de Zee van Marmara verbindt, een derde brug over die Bosporus, hogesnelheidstreinen, extra satellietsteden rond Istanbul, Ankara, Diyarbakir. Het kan niet op. Het geld mag rollen. Zuinigheid? Niet hier. Ook dit zijn geen gescheiden ontwikkelingen, dit zijn communicerende vaten. Turkije trekt de investeerders aan die Europa vrezen. De Turkse economie groeide afgelopen jaar met meer dan 8 procent. Europa zit in een recessie.”

Gül heeft vandaag ontmoeting met Nederlandse én Turkse bedrijfsleven

Na de ontvangst door koningin Beatrix, een kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam en de opening van een tentoonstelling in het Amsterdam Museum zal Gül vanmiddag een ontmoeting hebben met het Nederlandse en Turkse bedrijfsleven.

Wellicht dat daar het ING-rapport en eventuele oplossingen voor het Nederlandse wantrouwen jegens potentiële Turkse handelspartners zullen worden besproken. De groeiende Turkse economie biedt Nederlandse producenten veel extra exportkansen. En een groei van de export is nodig om Nederland uit zijn economische dip te halen.