Libische Nationale Raad overweegt de interim-regering te ontbinden

De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) overweegt het vertrouwen in de regering van interim-premier Abdel Rahim al-Kib op te zeggen omdat die er niet in slaagt de veiligheid in het land te herstellen. Dat zou een van de leden van de Raad, Fathi al-Baaja, hebben gezegd.

Volgens al-Baaja staan 54 van de 73 leden van de NTC achter de beslissing om dat te doen: „Zij (de 54 leden) vertegenwoordigen een meerderheid, dus zal de regering van Kib vallen omdat hij er niet in geslaagd is de grote problemen in het land op te lossen.”

Een woordvoerder van de NTC laat weten dat er nog geen beslissing is genomen om de regering, die in november werd aangesteld, te ontbinden.

In Libië genieten de milities, die eerder streden tegen het regime van wijlen Moammar Gaddafi, grote macht. Botsingen tussen milities, die weigeren de wapens neer te leggen, en regeringstroepen zorgen regelmatig voor oplaaiend geweld. De Verenigde Naties schatten dat zesduizend mensen vastzitten in gevangenissen van de revolutionaire brigades, waar wordt gemarteld en gemoord. AFP