CDA betrekt leden bij akkoord Catshuis

CDA-Kamerleden gaan na een eventueel Catshuisakkoord het land in om verantwoording af te leggen aan de leden. Daarmee komt de regeringspartij terug van het standpunt dat Haagse politici geen rekenschap hoeven te geven over de mogelijke miljardenbezuinigingen, omdat ze een uitvloeisel zouden zijn van het regeerakkoord.

De onderhandelaars Rutte, Verhagen en Wilders hebben vorige week met de SGP gepraat in het Catshuis. Foto NRC / Roel Rozenburg

CDA-Kamerleden gaan na een eventueel Catshuisakkoord het land in om verantwoording af te leggen aan de leden. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

Daarmee komt de regeringspartij terug van het standpunt dat Haagse politici geen rekenschap hoeven te geven over de mogelijke miljardenbezuinigingen, omdat ze een uitvloeisel zouden zijn van het regeerakkoord.

De partij heeft de reeks van vijf à zes bijeenkomsten nog niet bekendgemaakt. Ze zouden “op korte termijn” moeten plaatsvinden, zeggen bronnen in het partijbestuur, bijvoorbeeld al enkele dagen na het sluiten van een akkoord.

Volgens een CDA-woordvoerder “is het vanzelfsprekend dat wij een akkoord aan de leden gaan toelichten”, hoewel de vorm van de avonden, het aantal bijeenkomsten en het moment waarop ze moeten plaatsvinden nog niet vaststaan. “De manier waarop ligt dus nog open.”

Het doel is ‘veel debat’

Volgens bronnen in de partijtop gaan de ledenbijeenkomsten ook door als er geen akkoord komt. Het doel is dat er “veel debat” ontstaat.

De partij zei eerder al geen apart congres te organiseren om de uitkomsten van de grootste tussentijdse bezuinigingen van een kabinet ooit aan alle leden tegelijk voor te leggen. Wel staat er al een partijcongres gepland, nu over zes weken.

“De nu geplande bijeenkomsten zijn buitengewoon belangrijk voor de partij”, zegt Wil van der Kruijs. Hij is voorzitter van het CDA in Noord-Brabant, een van de regio’s waar een bijeenkomst komt. “Wat als wij heel kritisch zijn? Dat zien we dan wel weer.”

Hij maakte de Brabantse bijeenkomst op een regionale CDA-website bekend, maar dat wist de landelijke CDA-woordvoerder nog niet.