Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Breivik: aanslag was noodzaak in strijd tegen islamisering

Anders Breivik kreeg vandaag, op de tweede dag van zijn proces, de kans zich te verantwoorden voor zijn daden. Hij las een verklaring van dertien pagina’s voor, waarin hij islamisering zei te zien als een gevaar dat gestopt moest worden. Daarom pleegde hij ‘de meest spectaculaire aanslag in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Anders Behring Breivik vandaag in de rechtbank in Oslo.
Anders Behring Breivik vandaag in de rechtbank in Oslo. Foto AP / Frank Augstein

Anders Breivik kreeg vandaag, op de tweede dag van zijn proces, de kans zich te verantwoorden voor zijn daden. Hij las een verklaring van dertien pagina’s voor, waarin hij islamisering zei te zien als een gevaar dat gestopt moet worden. Daarom pleegde hij ‘de meest spectaculaire aanslag in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog’.

De 33-jarige man die vorig jaar op 22 juli twee aanslagen pleegde - in Oslo en op het eiland Utøya - en daarmee in totaal 77 mensen om het leven bracht, zei aan het begin van zijn spreektijd dat hij zijn toon en retoriek zou matigen uit respect voor de slachtoffers. Vervolgens zette hij, voorlezend van papier, uiteen hoe de geschiedenis zich volgens hem heeft ontvouwd sinds de Tweede Wereldoorlog.

‘Cultureel Marxisme’ infiltreerde scholen, universiteiten en media en maakte multiculturalisme heilig, zonder dat tegenspraak mogelijk was, zei hij. Noorwegen was daarom zijn ‘gevangenis’. Daar wilde hij zich tegen verzetten. “Je kunt zeggen dat ik gek ben, maar ik heb wel de meest spectaculaire aanslag in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog gepleegd.”

Luuk Mulder, die voor NRC in de rechtszaal is:

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Rustig leest hij zijn tekst voor. Het vat zijn manifest samen. Cultureel Marxisten hebben de macht genomen en doen niets tegen Islamisering.

‘Groep die samen was op Utøya was een soort hitlerjugend’

De massamoordenaar noemde zijn daad ‘een kleine barbaarse om meer barbariteit te voorkomen’. Ja, hij zou het opnieuw doen. De AUF, de jongerenafdeling van de Arbeiderspartij die op de fatale dag bijeen was op Utøya, is volgens hem een soort geïndoctrineerde hitlerjugend.

Dat ging de rechter iets te ver.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder De rechter onderbreekt Breivik voor het eerst: “Je zou je retoriek matigen…” “Ja, dat zal ik doen” zegt hij licht geschrokken.

Naarmate Breivik verder ging, werd de rechter ongeduldiger. Die onderbrak hem enkele malen om te vragen hoeveel er nog kwam of om te zeggen dat het te lang duurde. Breivik leek (volgens Mulder) op die momenten te schrikken en de angst te hebben dat hij niet alles voor het voetlicht kon brengen.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Als de rechter hem onderbreekt verraad Breiviks gezicht het belang dat hij hecht aan zijn verklaring.

‘Gewapende strijd tussen islamisten en nationalisten’

Aan het eind van zijn betoog wees de rechter hem er nogmaals op dat slachtoffers niet graag zien dat hij zoveel ruimte krijgt voor zijn denkbeelden. “U heeft gehoord hoe ze reageren, houdt u daar rekening mee?” Breivik pareerde dat het essentieel is dat hij de basis legt voor zijn verdediging.

Hij somde daarna Europese steden op die volgens hem islamiseren, waaronder Utrecht. En dat terwijl ‘het inheemse volk’ in Europa ‘speciale rechten heeft’ waar ‘voor gevochten moet worden’. Breivik voorspelde ten slotte een gewapende strijd tussen militante islamisten en militante nationalisten. Daarom waren de aanslagen van 22 juli 2011 een ‘preventieve aanval’.

Twitter avatar luukjmulder Luuk Mulder Vrij samengevat “Ik heb net een gevaar geschetst waartegen ik ons probeer te beschermen. Hoe kan ik dan strafbaar zijn? “

Breivik acht zichzelf niet schuldig

Omdat Breivik vooraf zei dat hij het proces ziet als een podium voor het uitdragen van zijn ideeën, wordt de verklaring niet rechtstreeks uitgezonden. Op de eerste dag in de rechtbank zei hij zichzelf in juridische zin niet als schuldig te zien, omdat hij Noorwegen probeerde te behoeden voor islamisering.