Afrikaanse Unie schorst Guinee-Bissau - Junta zegt machtsoverdracht toe

Militairen tijdens het verlaten van een regeringsgebouw vorige maand in Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau. Foto Reuters / Joe Penney

De Afrikaanse Unie heeft het lidmaatschap van het West-Afrikaanse land Guinee-Bissau opgeschort naar aanleiding van de militaire coup van vorige week. Dat verklaart Ramtane Lamamra, de vredes- en veiligheidscommissaris van de Afrikaanse Unie, vanmiddag tegenover persbureau Reuters.

De Afrikaanse Unie nam dit besluit vandaag na een bijeenkomst in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Lamamra:

“De Vredes-en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie heeft besloten om met onmiddellijke ingang het lidmaatschap van Guinee-Bissau op te schorten tot de grondwettelijke orde in het land is hersteld.”

Toon Beemsterboer, die voor NRC Handelsblad over Guinee-Bissau schrijft, verklaart dat hiermee de internationale druk op het relatief kleine landje steeds meer wordt opgevoerd:

“De Afrikaanse Unie laat zien dat de militairen niet met de staatsgreep wegkomen. Deze diplomatiek druk komt bovenop de invloed die Ecowas momenteel uitoefent. De junta heeft eerder vandaag toegezegd de macht binnenkort over te dragen, waaruit blijkt dat de militairen zwichten voor de druk.”

Ecowas: junta draagt macht over

Eerder vandaag beloofden de militairen dat ze de macht overdragen en de constitutionele orde in Guinee-Bissau snel kan worden hersteld. Dat heeft het regionale samenwerkingsverband Ecowas vandaag gezegd na gesprekken in de hoofdstad Bissau. Wanneer de junta dit zal doen is nog niet duidelijk. Tot die tijd zijn alle activiteiten van de Afrikaanse Unie in het land gestaakt.

Het leger bezet sinds donderdag het centrum van Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau. Diezelfde dag werden de ex-premier Carlos Gomes Junior, die de meeste stemmen behaalde bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen vorige maand, gearresteerd, net als interim-president Raimundo Pereira.

De coup vond plaats enkele weken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De coupplegers verzetten zich volgens analisten tegen de geplande inkrimping van het leger van het land.

De vijf overige presidentskandidaten hebben de coup veroordeeld en een terugkeer van de constitutionele orde geëist. Ondanks een oproep van de internationale gemeenschap om de tweede verkiezingsronde, die gepland stond voor 29 april, doorgang te laten vinden, heeft de junta alle staatsinstellingen ontbonden en een Nationale Overgangsraad opgezet.

De junta verklaarde de afgelopen dagen de situatie onder controle te hebben en zei dat de bevolking niet in paniek hoeft te raken. Desondanks zijn veel inwoners de hoofdstad Bissau ontvlucht. Banken en regeringsgebouwen zijn gesloten en busstations zitten vol met mensen.

De coupplegers hebben gisteren het luchtruim en de zeegrenzen gesloten. De stap volgde op de aankondiging van de voormalige kolonisator Portugal dat het een aantal vliegtuigen en marineschepen naar Guinee-Bissau stuurt om zo nodig zijn burgers te evacueren.