VN-waarnemers aan het werk in Syrië maar strijd gaat door

In Syrië zijn vandaag de eerste waarnemers van de Verenigde Naties aan het werk gegaan die controle moeten houden op de naleving van een wapenstilstand tussen de regering van president Bashar al-Assad en de opstandelingen.

Sinds het bestand donderdag van kracht werd is het echter al op veel plaatsen geschonden. Vooral in de stad Homs zou ook vandaag nog fel zijn gevochten. Op een gegeven moment vuurden regeringsmilitairen gisteren ongeveer een granaat per minuut af op twee wijken waar ze hun gezag wilden herstellen. Beide kanten hebben elkaar ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor schendingen van het bestand.

In totaal zouden er gisteren volgens activisten zo’n 25 doden zijn gevallen, al viel dat niet te verifiëren. Per saldo heeft zich in het hele land echter sinds donderdag veel minder geweld voorgedaan dan in de periode daarvoor.

De VN-Veiligheidsraad stemde zaterdag in met de waarnemingsmissie middels een resolutie (de eerste sinds de Syrische crisis vorig jaar uitbrak) die unaniem werd aangenomen. Naar verwachting zullen er eind deze week zo’n dertig VN-waarnemers in Syrië actief zijn. De bedoeling is dit aantal op te voeren tot zo’n 250. De missie bestaat uit burgers, politieke functionarissen en mensenrechtendeskundigen. De eerste waarnemers overlegden vanmorgen met de Syrische autoriteiten over de regels waaraan beide zijden zich zouden houden.

De missie maakt deel uit van het vredesplan van oud-VN-chef Kofi Annan. Vooral dank zij steun van Rusland, een nauwe bondgenoot van Assad, heeft Annan een staakt-het-vuren weten te bereiken. Ook de Arabische Liga steunt het plan van Annan.

Veel Westerse landen en ook de Syrische opstandelingen betwijfelen of Assad het bestand wel wil naleven. De huidige VN-topman Ban Ki-moon zei naar aanleiding van de beschietingen door regeringstroepen in Homs dat „de hele wereld met sceptische ogen volgt” hoe de toestand in Syrië zich ontwikkelt. Ban sprak wel de hoop uit dat de aanwezigheid van de waarnemers zal bijdragen tot kalmte en stabiliteit. (AP, AFP, Reuters, BBC)