Verdachte tussenpersoon fraudezaak Vestia stapte zelf naar OM

Nieuwbouw van Vestia in Den Haag bij het Hof van Scheveningen. Foto NRC / Bas Czerwinski

De tussenpersoon die wordt verdacht in de fraudezaak rond woningcorporatie Vestia is zelf naar het Openbaar Ministerie gestapt. Daarna pas is het OM samen met financiële opsporingsdienst Fiod een strafrechtelijk onderzoek bij Vestia begonnen. Dat zegt de advocaat van de verdachte tussenpersoon.

De tot nu onbekend gebleven verdachte blijkt na onderzoek van NRC Handelsblad Arjan G. te zijn, die werkt voor de tussenpersoon FiFa-Finance in Laren. Dat bureau brengt banken en publieke instellingen als corporaties of ziekenhuizen bij elkaar voor transacties met derivaten. Met deze renteverzekeringen dekken corporaties zich af tegen rentestijgingen op hun leningen. Een bureau als FiFa ontvangt een provisie voor zijn bemiddeling. Vermoedelijk is bij de transacties met Vestia een hoge provisie afgesloten, waarvan een deel is doorgesluisd naar treasurymanager Marcel V. van deze grootste woningcorporatie van Nederland.

Zaterdag bevestigde het OM dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar Vestia na een publicatie in NRC Handelsblad. Marcel de V. en Arjan G. worden verdacht van omkoping, witwassen en belastingfraude. De V. is vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld. De opgestapte topman Eric Staal van Vestia is geen verdachte.

Arjan G. is niet in hechtenis genomen. Dat komt doordat hij tot dusverre volledig met Justitie meewerkt, zegt zijn advocaat Willem Koops van SpigtHoff. Er zijn echter geen afspraken tussen het OM en de verdachte gemaakt. Zijn cliënt is naar Justitie gestapt, omdat hij “het belang van Vestia zwaarder vond wegen dan zijn eigen belang”, aldus Koops. Andere partners van FiFa zijn niet betrokken geweest bij de verdachte transacties met Vestia.

De V. was als treasurymanager verantwoordelijk voor de verdubbeling van de derivatenportefeuille van Vestia naar 10 miljard euro in 2010, waardoor de woningcorporatie in financiële nood is geraakt. Toen de rente daalde, heeft Vestia circa 2 miljard moeten bijstorten als extra onderpand op de rentecontracten. FiFa was volgens bronnen rond Vestia bij lang niet alle 400 derivatencontracten betrokken die de woningcorporatie in 2010 afsloot. Vestia laat zelf ook een forensisch onderzoek uitvoeren naar wat er is misgegaan met het derivatenbeleid.

Het Openbaar Ministerie wilde maandagavond geen commentaar geven.