Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Tilburgs SP-raadslid levert zetel in om afdracht aan partij

De fractievoorzitter van de SP in Tilburg Veerle Slegers levert haar raadszetel in vanwege een conflict dat ze met het landelijk bestuur van de partij heeft. Het gaat om de welbekende verplichte afdracht van een deel van de raadsvergoeding. Ze weigert sinds al ruim drie haar 75 procent van haar vergoeding af te staan aan de SP.

SP-raadsleden in steden met minder dan 250.000 inwoners moeten driekwart van hun vergoeding afdragen aan de partij. Slegers weigert dat, omdat ze zonder dat geld als kostwinner geen redelijk gezinsinkomen kan verwerven. De fractievoorzitter schrijft dat op haar weblog dat ze via Twitter aankondigde:

Twitter avatar veerleslegers Veerle Slegers Gaan we weer:-(. Kort en dan niet meer http://t.co/3VMFv9Mz

Een partijcommissie bepaalde eerder deze maand al dat ze daarom haar zetel moest inleveren. De commissie bepaalde ook dat ze de raadsvergoedingen die ze sinds 2009 heeft gekregen moet terugbetalen. Slegers wil daarover nog met de partij in gesprek om tot een ‘voor beide partijen aanvaardbare regeling’ te komen.