Spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan lopen verder op

Een gewapende militair in Zuid-Kordofan, vlakbij de betwiste grens met Zuid-Soedan. Foto Reuters / Alexander Dziadosz

De spanningen tussen Soedan en Zuid-Soedan lopen verder op. Nadat afgelopen nacht verscheidene luchtaanvallen werden uitgevoerd boven het betwiste grensgebied, heeft het Soedanese parlement vanmiddag de regering van Zuid-Soedan officieel als vijand verklaard.

Dat gebeurde in een resolutie die unaniem werd aangenomen. “De regering van Zuid-Soedan is een vijand en alle overheidsinstellingen moeten het land als zodanig behandelen”, staat er in de resolutie volgens persbureau AFP. Parlementsvoorzitter Ibrahim al-Tahir riep na stemming op tot omverwerping van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging SPLM die Zuid-Sudan regeert.

Volgens NRC-correspondent Koert Lindijer zal de verklaring van het parlement echter weinig aan de situatie veranderen:

“Dat het parlement de Zuid-Soedanese regering nu officieel als vijand verklaart, is slechts een stapje in de ontwikkeling van toenemende spanningen. Die zijn er al heel lang, maar de houding van het Zuiden sinds de onafhankelijkheid is hierin een absolute nieuwe factor. Die is voor het eerst participerend agressief. Hoewel het conflict door het Noorden begonnen is, is het Zuid-Soedan die noordelijke olievelden in Heglig heeft bezet. Die actieve opstelling is het grote verschil met vorige incidenten.”

Persbureau Novum meldt dat een woordvoerder van de Soedanese regering vredesonderhandelingen met het Zuiden uitsluit. Volgens de woordvoorder is het een klap voor de nationale eer als Soedan Heglig niet herovert:

“Dit is niet de tijd voor diplomatie. Dit is de tijd om Zuid-Soedan onder druk te zetten en ze te laten zien dat ze zich onverantwoordelijk gedragen. Dit is oorlog. En onze troepen willen hen een lesje leren.”

De humanitaire situatie verslechtert

Ondertussen verslechtert de humanitaire situatie, meldt het Internationale Rode Kruis. In het kamp Yida in Zuid-Soedan, 25 kilometer van de grens, komen per dag nu zo’n 400 vluchtelingen binnen. Vorige week waren dat er nog gemiddeld 50 per dag. Hulp zou worden geblokkeerd door het Soedanese leger. Door de toestroom van het grote aantal vluchtelingen wordt de situatie in het kamp steeds nijpender, zegt een medewerker van het Internationale Rode Kruis. Het kamp zou eigenlijk al te klein zijn voor de 20.000 vluchtelingen die het op dit moment opvangt.

Zuid-Soedan werd in juli vorig jaar onafhankelijk, na een referendum in januari, en sindsdien staan beide landen op gespannen voet door onenigheid om de olievelden. Vooral rond het olierijke Heglig-gebied op de grens van beide landen vinden gewelddadige incidenten plaats.