Nieuw thuistenue voor Oranje - ‘dé kleur van dit voorjaar’

De KNVB en Nike hebben vandaag het nieuwe thuistenue van het Nederlands elftal gepresenteerd. Oranje is één van de belangrijkste modekleuren van dit voorjaar, aldus NRC-moderedacteur Milou van Rossum, maar het shirt oogt wel wat schreeuwerig.

"Zelden zou een geheel oranje tenue er beter en modieuzer moeten uitzien dan nu; oranje is één van de belangrijkste modekleuren van dit voorjaar." Foto KNVB / Nike

De KNVB en Nike hebben vandaag het nieuwe thuistenue van het Nederlands elftal gepresenteerd. Tijdens het EK deze zomer in Polen en Oekraïne speelt het team van Van Marwijk in een shirt dat is gebaseerd op “het kenmerkende ‘Dutch design’ en de Nederlandse voetbalgeschiedenis, aldus de KNVB.

“Het Nederlands elftal gaat op weg naar het titel in een thuisshirt dat gebaseerd is op een combinatie van typisch Nederlandse elementen. De traditionele oranje kleur van het shirt is opgesierd met donkeroranje prints aan de linker bovenkant en de rechter onderkant. Dit refereert aan de sjerp op het eerste Nederlands elftal shirt in 1904. Daarnaast komt hiermee het ontwerp naar voren dat in geïnspireerd op Nederlandse abstracte en onconventionele ontwerpen en kunst.” - persbericht KNVB

‘Tenue oogt behoorlijk schreeuwerig’

Het nieuwe shirt komt precies op het juiste moment. Oranje is één van de belangrijkste modekleuren van dit voorjaar, aldus NRC-moderedacteur Milou van Rossum. Toch oogt het shirt nog behoorlijk schreeuwerig. Van Rossum:

“Zelden zou een geheel oranje tenue er beter en modieuzer moeten uitzien dan nu; oranje is één van de belangrijkste modekleuren van dit voorjaar. Toch oogt het nieuwe Nederlandse tenue nog behoorlijk schreeuwerig. Dat komt vooral door de zwarte cijfers en de band aan de onderkant. Blauw en wit combineren beter, en subtieler, met oranje. De referentie aan de sjerp is een originele en geslaagde vondst, maar de connectie met abstracte kunst zie ik niet zo; dat kun je ook van ieder gestreept shirt zeggen.”

Volgens Van Rossum heeft het shirt wel een wat wonderlijke pasvorm.

“Bij de meeste spelers op de foto lijkt het te strak om de schouders en de borst te zitten.”

Waar is de molensteenkraag?

Net als in het uitshirt staat ook in de kraag van het thuisshirt de tekst “Nieuwe Meesters”. Dit refereert volgens de KNVB en Nike aan de creativiteit en ambachten van de bekende Nederlandse kunstenaars uit de 17de eeuw, zoals Rembrandt en Vermeer en de potentie van het huidige Nederlandse team. Van Rossum:

“Bij een kreet als ‘Nieuwe meesters’ zou ik graag ook een abstracte verwijzing naar de 17de eeuwse Hollandse molensteenkraag zien. In het wit, graag.”

Op 14 mei beginnen de voorbereidingen

Het Nederlands elftal speelt zijn groepsduels tegen Denemarken (9 juni), Duitsland (13 juni) en Portugal (17 juni) in de Oekraïense stad Charkov. Op 14 mei begint de ploeg met de voorbereidingen voor het EK.

Op 22 mei speelt het Nederlands Elftal een oefenwedstrijd tegen Bayern München. Daarna volgen oefenwedstrijden tegen Bulgarije (26 mei), Slowakije (30 mei) en Noord-Ierland (2 juni).

Het Nederlands elftal gaat uitwedstrijden in een zwart tenue spelen. Die werd eerder dit jaar al onthuld. Volgens Oranjesponsor Nike straalt zwart kracht en autoriteit uit, geheel in lijn met het “ontzag” dat het Nederlands elftal inboezemt.

Arjen Robben viert samen met Klaas-Jan Huntelaar het doelpunt dat hij scoorde in het oefenduel tegen Engeland. Het was de eerste keer dat het Nederlands elftal aantrad in het nieuwe uittenue. Foto Reuters / Eddie KeoghArjen Robben viert samen met Klaas-Jan Huntelaar het doelpunt dat hij scoorde in het oefenduel tegen Engeland. Het was de eerste keer dat het Nederlands elftal aantrad in het nieuwe uittenue. Foto Reuters / Eddie Keogh

    • Lex Boon