Ook Chicago wil oud spoorwegviaduct omtoveren tot stadspark

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

Krijgt Chicago nu eindelijk zijn eigen High Line park? De ruim vier kilometer lange oude spoorlijn, de Bloomingdale Trail, die door het hart van de stad loopt wordt ontwikkeld als stadspark. Dat is althans al een tijdje de bedoeling. De plannen worden tastbaar nu er recent artist impressions zijn gepresenteerd.

De spoorlijn, in 1873 gebouwd, ging in 1910 zes meter de lucht in. Het spoorwegviaduct verbindt de wijken Logan Square, Humboldt Park, Wicker Park en Bucktown met elkaar (kaartje). In 2001 reed de laatste goederentrein over de inmiddels vervallen spoorlijn.

Eind jaren negentig ontstond het plan om de spoorweg te ontwikkelen tot een mooie groenstrook, vergelijkbaar met de High Line in New York en de Promenade Plantée in Parijs, eveneens verhoogde parken die werden aangelegd op verlaten spoorwegviaducten. Onlangs zijn er beelden gepresenteerd bij die plannen. Architectenbureau ARUP, in samenwerking met Ross Barney Architects en Michael van Valkenburgh Associates, heeft een multifunctioneel park ontwikkeld voor voetgangers en fietsers, ingericht met stoelen, speelplaatsen, kunstwerken en meer.

Het project zal naar verwachting tussen de 60 en 70 miljoen dollar gaan kosten en moet gefinancierd worden door een mix van federaal en privaat geld. Uit federale infrastructuur- en luchtkwaliteitfondsen is reeds 37 miljoen dollar bij elkaar geharkt en daarnaast is zeven miljoen opgehaald aan private donaties. Het is de bedoeling om in 2013 te beginnen met de aanleg van het park.

Het traject:

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates

©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates ©Arup, Ross Barney Architects, Michael Van Valkenburgh Associates