Nico Rosberg behaalt zijn eerste Formule 1-zege ooit

De Duits-Finse coureur van Mercedes was de sterkste in Shanghai.

Rotterdam. Nico Rosberg heeft gisteren zijn eerste overwinning ooit in de Formule 1 behaald. De 26-jarige Duits-Finse coureur van Mercedes, zoon van wereldkampioen Keke (1982), was de snelste in de Grand Prix van China. Achter Rosberg, die in zijn 111de GP vanaf poleposition vertrok, eindigde Jenson Button met zijn McLaren als tweede, voor ploeggenoot Lewis Hamilton.

Het algemeen klassement wordt geleid door McLaren-coureur Lewis Hamilton die dit jaar nog niet won, maar wel driemaal derde werd. Momenteel domineert niemand in de koningsklasse van de autosport.

Zo kwamen Fernando Alonso en Sergio Pérez, de plotselinge helden van de vorige race in Maleisië, respectievelijk als negende en elfde over de streep. En wereldkampioen Sebastian Vettel eindigde gisteren als vijfde, nadat hij zich knap had terugvochten vanaf de vijftiende plaats.

Vorig seizoen werd de Formule 1 nog gedomineerd door Vettel. Het is een groot contrast met dit jaar. Het huidige prestatieklimaat vindt zijn oorsprong in vorig jaar – halverwege het seizoen beginnen de teams aan hun wagens voor het nieuwe jaar. In die maandenlange cyclus ligt een foutenmarge op de loer die zich moeilijk laat herstellen. McLaren, Mercedes en Lotus blijken nu een goede winter te hebben gehad, Red Bull en Ferrari een mindere.

De sleutel tot het kampioenschap lijkt nu vooral de constante factor. En die wordt voorlopig beheerst door Hamilton en Button, die gisteren na fraaie gevechten vijf uit zes scoorden op het tot nu toe te behalen aantal podiumplaatsen in 2012. NRC