Nico Dijkshoorn wint Johnny van Doornprijs

Schrijver en dichter Nico Dijkshoorn heeft de 10de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren gewonnen. Dat is door literair productiehuis Wintertuin bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt aan een auteur of kunstenaar die, in de traditie van de Selfkicker, de voordracht tot een wezenlijk onderdeel van zijn of haar artistieke werk heeft gemaakt. Volgens het juryrapport is Dijkshoorn

Schrijver en dichter Nico Dijkshoorn heeft de 10de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren gewonnen. Dat is door literair productiehuis Wintertuin bekendgemaakt.

De prijs wordt uitgereikt aan een auteur of kunstenaar die, in de traditie van de Selfkicker, de voordracht tot een wezenlijk onderdeel van zijn of haar artistieke werk heeft gemaakt.

Volgens het juryrapport is Dijkshoorn eeneigentijdse voordrachtskunstenaar pur sang’:

“Een dichter en schrijver met een scherpe pen, die de kleine alledaagse werkelijkheid vanuit een verrassende invalshoek weet te beschrijven, vaak ironisch, vaak persoonlijk, altijd eerlijk en met lef, niet bang voor zijn publiek.”

Dijkshoorn blijkt zelf een groot fan van Van Doorn en nam in zijn boek Kleine dingen uit 2010 zelfs een uitspraak van Van Doorns moeder op als motto: ,,Wat deert ons de regen, joh! Laten we genieten. We hebben ervoor betaald. ”

Dijkshoorn mag de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letterende op 2 juni in Arnhem, tijdens het festival De geest moet waaien, in ontvangst nemen. De prijs werd eerder toegekend aan onder andere Simon Vinkenoog (1993) Willem Wilmink (1997), Jules Deelder (1999), Tom Lanoye (2001), Bart Chabot (2008) en Spinvis (2010).