Forse kritiek Wellink op conclusies commissie-De Wit

Volgens Wellink staat het rapport van commissie-De Wit vol meningen. Foto Reuters / Sander Koning

Nout Wellink, de voormalige president van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft forse kritiek op de conclusies van commissie-De Wit geuit. Hij vindt dat er te veel meningen in staan die niet onderbouwd zijn, zei hij in een interview met de NOS.

Volgens Wellink staat er veel “wij vinden dit, wij vinden dat” in het rapport. Zo vindt hij dat de commissie de forse beschuldigingen aan het adres van DNB en het ministerie van Financiën nauwelijks beargumenteert.

“Er wordt gesproken van een proces van grove fouten, maar dat wordt in het rapport onvoldoende onderbouwd.”

En over het harde oordeel over Wouter Bos zei hij:

“Ik heb hem verteld dat hij naar mijn oordeel een fantastische job gedaan heeft. Ik zou hem eerder een lintje geven dan hem zo aanpakken.”

Beluister het hele interview met Wellink:

De voormalige bankpresident had even gewacht met een reactie op het commissierapport, omdat hij dat eerst goed wilde lezen.

Wellink: slechts één ding helemaal fout gegaan

Volgens Wellink is er slechts één ding helemaal fout gegaan, en dat is de prijsbepaling van ABN-AMRO. Hij schuift de schuld daarvoor af op zakenbank Lazard, die door het ministerie van Financiën was ingehuurd om te bepalen wat ABN-AMRO waard was. “Lazard kreeg voor de prijsbepaling twintig keer het jaarsalaris van de minister.”

Volgens de bankpresident had Lazard DNB om meer informatie over de waarde van de bezittingen van ABN-AMRO moeten vragen.

Wellink noemde de aanbevelingen van commissie De Wit “voortreffelijk”.