Ethiopiërs ook in marathon de Kenianen voorbij

De Ethiopische hardlopers zijn in opmars. In Rotterdam domineerden ze. Niet langer winnen de Kenianen alles. De Ethiopische coup in Rotterdam bij de mannen was zorgvuldig voorbereid

De marathon was weer eens wreed voor de loper en zijn ambities. Moses Mosop was naar Rotterdam gekomen om een aanval op het wereldrecord te doen. Het bleek de ijdele waan van een trotse Keniaanse ziel, die zelfs de smart van een nederlaag moest ondergaan.

De verwachte winnaar werd gisteren verslagen door twee Ethiopiërs: van wie de onbekende Yemane Adhane de zegepalm opstreek voor Getu Feleke. En zo eindigde ‘Rotterdam’ niet in een Keniaanse maar Ethiopische dominantie. Alweer een teken van schuivende machtsverhoudingen.

Het beeld dat Keniaanse langeafstandslopers alles winnen wat er te winnen valt moet stilaan worden bijgesteld. Niet alleen nabij het Keniaanse loopcentrum Eldoret, maar ook in de heuvels rond de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba wordt tegenwoordig compromisloos hard getraind. En dat werpt in dit (olympische) jaar zijn vruchten af. Het seizoen is weliswaar nog pril, maar op de jaarlijst van de marathon worden de eerste vijf plaatsen ingenomen door Ethiopiërs. Dat beeld zal na de grote marathons van Boston (vandaag) en Londen (zondag) vermoedelijk enigszins in Keniaans voordeel worden bijgesteld, maar dan nog is de conclusie helder: de Ethiopiërs zijn in opmars.

Ook bij de vrouwen, zoals in Rotterdam bleek. De winnende tijd van de Ethiopische Tiki Gelana was ronduit spectaculair. Met 2.18,57 verbeterde de 24-jarige atlete niet alleen het parcoursrecord met bijna twee minuten – voor het eerst finishte een vrouw in Rotterdam onder de 2.20,00 – maar liep zij ook de vierde tijd ooit. Welbeschouwd was Gelana gisteren de ster van de Rotterdam Marathon.

De Ethiopische coup in Rotterdam bij de mannen was zorgvuldig voorbereid. Adhane en Feleke stapten over de gevoelige verhoudingen van hun concurrerende trainingsgroepen in Addis Abeba heen en sloten een olympisch verbond. Zij spraken af samen te werken met als doel een tijd te lopen die goed genoeg kan zijn voor uitzending naar de Spelen in Londen. Daarvoor dienen zij tot de drie tijdsnelsten van dit jaar te behoren. Vooralsnog volstaat een tijd van 2.04,50, een grens die beiden met minimaal verschil slechtten. Zij hadden letterlijk geen stap meer moeten zetten. Adhana won in 2.04,48 en Feleke werd tweede in 2.04,49.

De ironie wilde dat Adhane en Feleke in eerste aanleg niet geïnteresseerd waren in de overwinning. De tijd, daar ging het om. Het snelle parcours had hen naar Rotterdam gelokt. Natuurlijk glom Adhane van trots, maar de 27-jarige winnaar zou minder intens hebben genoten als hij boven de olympische richttijd had gelopen. Dat Adhane won lag aan zijn gewiekstheid in de slotmeters, waarin hij in de laatste bocht voor de finish op de Coolsingel net genoeg versnelde om Feleke voor te blijven.

Atletenmanager Valentijn Trouw, die namens het bureau van Jos Hermens de Ethiopische lopers begeleidt, was niet verrast door de ontknoping in Rotterdam. Het verbaasde hem wel dat Adhane won en niet Feleke. Die laatste geldt als een groot talent en eventuele erfgenaam van Haile Gebrselassie, de looplegende die heeft aangekondigd zijn carrière af te bouwen. Adhane stond te boek als een subtopper die door Trouw niet in staat wordt geacht onder de 2.05,00 te lopen. „Hoewel hij niet bij ons onder contract staat, heb ik hem ooit geadviseerd minder marathons te lopen en zich meer te richten op een goed resultaat. Het verbaast me oprecht dat hij daartoe ook in staat is.”

Waar De Ethiopiërs slaagden, faalde Mosop. De Keniaan, die vorig jaar in Boston in een niet erkende tijd van 2.03,06 onder het wereldrecord van 2.03,38 heeft gelopen, kan de Olympische Spelen wel vergeten. Hij behoort weliswaar tot de zes geselecteerden van wie de Keniaanse bond er drie aanwijst, maar een nederlaag tegen twee Ethiopiërs zal hem zwaar worden aangerekend, ook al was zijn tijd van 2.05,02 zo slecht nog niet. Mosop was na afloop nog hoopvol, maar zijn Italiaanse trainer Renato Canova zette in Rotterdam al een dikke streep door de Olympische Spelen. Hij kondigde aan dat Mosop zijn doel verlegt en eind september in Berlijn opnieuw een aanval op het wereldrecord zal doen.