Boerrigter op tijd terug voor titel Ajax - en EK?

Dat NAC zaterdag FC Twente in blessuretijd nog twee punten afhandig maakte, kwam voor enkele Ajacieden te laat. Jan Vertonghen, herstellend van buikgriep, lag al in bed toen hij van teamgenoot Daley Blind een berichtje kreeg. Siem de Jong was afgehaakt nadat zijn broer Luuk de 2-1 voor Twente maakte. Derk Boerrigter kijkt niet naar de concurrentie. „Ik heb geen Eredivisie Live.”

Ajax nam gistermiddag wat plichtmatig de simpele horde De Graafschap (3-1), maar dat deerde het Amsterdamse publiek niet met de titel in zicht. Alleen het dwingende optreden van Boerrigter, terug van een rugblessure en meteen man van de wedstrijd, was noemenswaardig. De aanvaller scoorde twee keer.

Boerrigter, die na de jeugdopleiding van Twente en Ajax in de eerste divisie bij achtereenvolgens Haarlem, Zwolle en RKC tot wasdom kwam, keerde deze zomer terug. Na drie maanden in de basis bij Ajax volgde al een uitnodiging van de bondscoach. Maar voor aanvang van het trainingskamp van Oranje kon hij begin november een zeurende rugblessure niet langer negeren. Diagnose: overbelasting.

„Je gaat van een wedstijd in de week in de eerste divisie ineens naar twee en soms wel drie”, verklaarde Boerrigter gisteren. „En ik wilde me op trainingen extra bewijzen, laten zien dat ik op dit niveau thuishoor”, zei de speler die nog stilletjes van het EK droomt. „Ik heb nooit geluk gehad in mijn carrière, ik grijp deze kans met drie handen aan.”

Ook voor deze nieuwe Ajacied lonkt, na de promotie met RKC vorig seizoen, een tweede titel op rij. Mogelijk in Enschede valt over twee weken de beslissing. Het maakt Oldenzaler Boerrigter niet uit. „Ik ben wel Tukker, maar geen Twentefan.”