Beslag van 9,4 miljoen euro bij Vestia-manager

Nieuwbouw van Vestia in Scheveningen. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het Openbaar Ministerie (OM) vordert 9,4 miljoen euro terug van Marcel de V., de aangehouden treasurymanager van woningcorporatie Vestia die van fraude wordt verdacht. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat vanmorgen is geregistreerd bij het Kadaster. Op het woonhuis van De V. in het Zuid-Hollandse Hazerswoude is afgelopen vrijdag beslag gelegd.

Zaterdag bevestigde het OM dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar Vestia na een publicatie in NRC Handelsblad. Marcel de V. en een onbekende tussenhandelaar worden verdacht van omkoping, witwassen en belastingfraude. De V. is vrijdag voor twee weken in bewaring gesteld. De tussenhandelaar is nog niet aangehouden.

Oud-directeur Erik Staal van Vestia is geen verdachte volgens het OM. Bij Staal is wel huiszoeking gedaan, volgens betrouwbare bronnen. Hij is niet bereikbaar voor commentaar.

De V. verantwoordelijk voor verdubbeling derivatenportefeuille

De V. was als treasurymanager verantwoordelijk voor de verdubbeling van de derivatenportefeuille van Vestia naar 10 miljard euro in 2010, waardoor de woningcorporatie in financiële nood is geraakt. Toen de rente daalde, heeft Vestia circa 2 miljard moeten bijstorten als extra onderpand op de rentecontracten.

Vestia onderzoekt op dit moment de gevolgen van het fraudeonderzoek voor de financiële stabiliteit van de woningcorporatie. De aanhouding van Marcel de V. kan er op dit moment niet toe leiden dat banken eenzijdig de contracten opzeggen en geld vorderen, aldus een woordvoerder van Vestia.