Sarkozy wint op punten van Hollande

Place de la Concorde, net voor de speech van Sarkozy. Foto AFP

Neen, de strijd is nog niet voorbij. Een week voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, op 22 april, hielden de twee topfavorieten voor het Franse presidentschap alvast een wedstrijdje ‘wie kan het meeste volk op de been brengen’ in Parijs. De socialistische kandidaat François Hollande blies verzamelen in het Bois de Vincennes, helemaal in het zuidoosten van de stad, terwijl de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy zijn troepen verzamelde op de Place de la Concorde in het centrum van de stad.

Er was veel volk, aan beide meetings in open lucht namen ondanks de ijzige wind tienduizenden mensen deel. De claims van 100.000 (Hollande) en zelfs 150.000 (Sarkozy) zijn, voorzichtig uitgedrukt, wel aan de erg positieve kant. Maar er was zeker net iets meer volk bij de huidige president Sarkozy, waar de sfeer ook feller en combatiever was. Dat komt wellicht ook omdat Sarkozy in de peilingen een achterstand heeft goed te maken op zijn socialistische concurrent, die volgens de meeste peilingen op een ruime voorsprong (minstens 53 procent van de stemmen, volgens andere peilingen zelfs 57 procent) kan rekenen tijdens de tweede ronde van de verkiezingen, die op zondag 6 mei wordt gehouden.

De sfeer voor het Château de Vincennes was gemoedelijk, familiaal, alsof de aanhangers van de socialistische partij met een broodje merguez en een frisse pint alvast een voorschotje kwamen nemen op de overwinning. De vrolijke sfeer werd mee in de hand gewerkt door de bandjes die met zomerse muziek het publiek warm maakten voor de komst van hun kandidaat. Zo zelfverzekerd was Hollande helemaal niet. In het eerste deel van zijn speech legde hij de nadruk op een massale mobilisatie én dus winst vanaf de eerste ronde. Hollande heeft er sinds enkele weken serieuze concurrentie bij ter linkerzijde; Jean-Luc Mélenchon, die 15 procent zou kunnen behalen. Terwijl Hollande al vanaf de eerste ronde goed wil scoren. ‘Het gaat niet om mij, het gaat om de toekomst van Frankrijk’, hield hij zijn aanhangers voor.

Hollande tijdens zijn speech aan het Bois de Vincennes. Foto ReutersHollande tijdens zijn speech aan het Bois de Vincennes. Foto Reuters

Bij Sarkozy geen bandjes, maar alleen politieke toespraken. Met 35 minuten hield Sarkozy het kort, en herhaalde hij grotendeels bekende standpunten, al stelde hij ietwat verrassend opnieuw de rol van de Europese Centrale Bank in de eurocrisis ter discussie. De meeting was bedoeld om de ‘zwijgende meerderheid’ een stem te geven. Sarkozy én zijn militanten waren duidelijk opgetogen over de massale opkomst. Wat de peilingen ook voorspellen, de aanhang van de UMP gelooft nog volop in de zegekansen van hun kandidaat.