Offensief Talibaan ‘grootschalige vergeldingsactie’

Een Afghaanse soldaat houdt toezicht in de buurt van een NAVO-hoofdkwartier in Kabul waar vanochtend een ontploffing plaatsvond. Foto AP/Rahmat Gu

Het zelfbenoemde ‘lente-offensief’ dat de Talibaan vandaag in Kabul is gestart is een “vergelding voor de koranverbrandingen en het urineren over Talibaanstrijders door Amerikaanse mariniers”.

Ook nemen de strijders wraak op de zestien burgers die in maart door een Amerikaanse militair zijn gedood. Dat verklaarde een woordvoerder van de Talibaan vanmiddag tegenover persbureau Reuters. Deze meldt hierbij dat er meer “vergelijkbare aanslagen” in het verschiet liggen.

‘Paleis Karzai bezet’

Als onderdeel van het offensief heeft de Talibaan vanmiddag naar eigen zeggen het paleis van president Hamid Karzai aangevallen. Reuters heeft op dit moment nog geen onafhankelijke bevestiging verkregen van dit bericht.

http://www.youtube.com/watch?v=XmGEHlkbFSU

Vanochtend is een serie aanvallen uitgevoerd op het diplomatieke centrum van de Afghaanse hoofdstad. Er zijn raketten afgevuurd op een NAVO-basis, het parlement en westerse regerings- en ambassadegebouwen. Er heeft een reeks van ten minste twaalf grote explosies plaatsgevonden, gevolgd door geweerschoten uit meerdere richtingen.

Het is nog onduidelijk hoeveel levens de aanslagen tot dusver hebben geëist, en hoeveel gewonden er zijn gevallen. AP meldt dat er zeker drie aanvallers zijn gedood, onder andere de bovengenoemde zelfmoordterroristen. Er zouden minstens vijf gewonden zijn gevallen, maar de verwachting is dat dit aantal nog ver oploopt.

Jonathan Boone, verslaggever voor The Guardian, meldt dat een bewaker gewond is geraakt nadat raketten het ministerie van Handel raakten in Kabul:

Twitter avatar Jon_Boone Jonathan Boone Three rockets have just hit the Ministry of Commerce in SW Kabul, injuring one guard - according to ministerial chief of staff.

De restanten van een auto waarin een zelfmoordaanslag gepleegd moest worden in het Jalalabad vliegveld van Kabul. Foto AP/Rahmat GulDe restanten van een auto waarin een zelfmoordaanslag gepleegd moest worden in het Jalalabad vliegveld van Kabul. Foto AP/Rahmat Gul

Een groep zelfmoordterroristen was vandaag onderweg naar het Jalalabad vliegveld, in het oosten van Kabul om daar drie auto’s tot ontploffing te brengen. Zij werden door veiligheidsdiensten gedood voor ze de luchthaven konden bereiken, zo meldde een woordvoerder tegenover persbureau AP.

Aanslagen maandenlang voorbereid

De Talibaan-woordvoerder verklaarde eerder vandaag dat het grootschalige offensief maandenlang gepland zijn. Afghaanse parlementsleden zouden zelf geweren in handen hebben genomen na de uitbraak van de aanvallen om de Talibaan terug te dringen. Het is de eerste grote aanslag in Kabul sinds een Afghaanse agent in februari het ministerie van Binnenlandse Zaken binnenging en daar twee Amerikanen doodschoot.