Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Hillen: Defensie kan 85 JSF’s waarschijnlijk niet veroorloven

Minister Hillen van Defensie vandaag in Buitenhof.

Als het volgende kabinet over gaat tot aankoop van de omstreden Joint Strike Fighter, dan zijn dat er waarschijnlijk minder dan de geplande 85. Dat meldt minister Hans Hillen van Defensie vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Het aantal aan te schaffen toestellen moet worden bijgesteld, omdat de prijs van de JSF oploopt. Hillen kan nog niet aangeven hoeveel JSF’s er maximaal aangeschaft kunnen worden.

Volgens de minister is het logisch dat er minder gevechtstoestellen worden aangekocht. De JSF is bedoeld als vervanging van de F16. Toen het besluit werd genomen om dat toestel te vervangen, had Nederland nog ongeveer 90 F16’s. Nu zijn dat er nog 68.

“Het ligt dan niet voor de hand dat je meer toestellen gaat aanschaffen dan het huidige aantal.”

Momenteel heeft Nederland te weinig F16’s

Begin deze maand werd duidelijk dat de luchtmacht momenteel over te weinig F-16′s beschikt om mee te kunnen doen aan internationale missies. Dat concludeerde de Algemene Rekenkamer in een rapport over de vervanging van de F-16 en over de JSF.

Hillen benadrukt vandaag dat “we dreigen onderverzekerd te raken bij Defensie” door de grote besparingen die het ministerie voor de kiezen krijgt. De beslissing doorschuiven naar het volgende kabinet noemt de minister dan ook “krap aan”:

“We naderen een punt dat er echt een beslissing moet volgen over het oplappen van oude toestellen, of de aanschaf van nieuwe. De tijd van uitstel raakt aan zijn eind. Andere landen gaan ook door, en kijken naar ons: is Nederland een betrouwbare partner.”

Steven Derix legde eerder deze maand in NRC Handelsblad uit dat het uitstellen van een beslissing over de JSF ervoor zorgt dat minister Hillen in een ongewenste spagaat terechtkomt:

“De Rekenkamer gaat ervan uit dat het steeds moeilijker zal worden de huidige F-16’s (de oudste dateert van 1979) in de lucht te houden. Terwijl de generaals wachten op de JSF, moet de luchtmacht steeds vaker ‘nee’ zeggen tegen missies. Minister van Defensie Hillen (CDA) heeft zich daar al bij neergelegd. De ambitie van een inzetbare krijgsmacht kan “niet volledig” worden waargemaakt, liet hij de Tweede Kamer al weten.”

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.