Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Zwolle durft nu vooruit te kijken

Spelers van FC Zwolle wilden het lot niet tarten na de verspeelde titel vorig seizoen. Gisteravond werd eindelijk het kampioenschap in de eerste divisie binnengehaald.

Kampioen is kampioen. Hoe, dat maakte gisteravond niemand bij FC Zwolle wat uit. Ook niet na een vervelend potje strategisch voetbal en een 0-0 tegen Eindhoven. FC Zwolle won de titel in de eerste divisie, doordat concurrent Sparta bij Almere City ook gelijkspeelde.

Een matige wedstrijd, wat doet het er toe als de club volgend seizoen van een plaats in de eredivisie is verzekerd. Het feest werd er in Zwolle niet minder uitbundig om gevierd. Nadat spelers en begeleiders één voor één naar een podium op het veld werden geroepen, kreeg aanvoerder Arne Slot de kampioensschaal uitgereikt door Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

Op slag was iedereen bij FC Zwolle vergeten dat de laatste maanden de punten moeizaam bijeen zijn gesprokkeld. Gelukkig voor FC Zwolle ontbrak dit seizoen een concurrent van het kaliber RKC, zodat de voor de winterstop opgebouwde voorsprong genoeg bleek voor de titel. Met dank aan falende concurrenten. Of het nu Eindhoven of Sparta was, steeds als er een kans was dichterbij te komen werd die niet gegrepen.

De opluchting was groot, omdat de frustratie om de vorige jaar verspeelde titel diep zat. Trainers noch spelers wensten deze week vooruit te blikken op een kampioenschap. Om het lot niet te tarten. Vorig seizoen werd een voorsprong van dertien punten op RKC verspeeld en uiteindelijk faalde FC Zwolle ook in de nacompetitie. Daarom was het devies: eerst kampioen, daarna praten.

Uiteindelijk kwam alles goed en keert FC Zwolle voor de vierde keer terug in de eredivisie. Het laatst was dat in 2004, maar dat was een roemloze periode van twee seizoenen. De grootste clubsuccessen boekte FC Zwolle – toen nog PEC Zwolle geheten – eind jaren zeventig begin jaren tachtig onder trainer Fritz Korbach. Die tijd als stabiele eredivisieclub streeft de FC Zwolle nu weer na.

Nu FC Zwolle zich verzekerd weet van een plaats in de eredivisie blijft de club voorzichtig. Hoe verleidelijk ook, er zal niet worden afgeweken van de wat conservatieve lijn. Het bestuur wil de club verantwoord uitbouwen tot een degelijke middenmoter in de eredivisie. En als dat in de toekomst gepaard gaat met sportieve tegenslagen dan zij dat zo.

FC Zwolle is een redelijk gezonde club. En dat moet vooral niet minder worden. De licentiecommissie heeft FC Zwolle ook voor volgend seizoen ingedeeld in categorie II, wat wil zeggen dat de club zijn zaakjes redelijk op orde heeft. Een van de problemen is een negatief vermogen van 900.000 euro, wat FC Zwolle hoopt op te lossen met een uitgifte van obligaties. „Hopelijk kunnen we op die manier ook het eigen vermogen opschroeven”, zegt voorzitter Adriaan Visser. „Het is altijd prettig om iets vlees op de botten te hebben.”

Op grond van eredivisiewaardige sponsorcontracten en verhoogde inkomsten aan tv-gelden denkt het bestuur de begroting van 4,5 miljoen te kunnen opschroeven tot 6,5 en misschien wel 7 miljoen euro. Op termijn – Visser denkt aan drie, vier jaar – moet FC Zwolle doorgroeien naar een begroting tussen de tien en twaalf miljoen euro.

De extra inkomsten verwacht het bestuur onder andere te halen uit een stadionuitbreiding van 10.000 tot 12.500 toeschouwers. „Maar dan moet het wel elke wedstrijd vol zitten”, zegt Visser, die daarover optimistisch gestemd is. „Als ik zie hoe snel ons stadion voor de wedstrijd tegen Eindhoven was uitverkocht dan heb ik daar wel vertrouwen in. Wij merken dat veel mensen het fijn vinden om voor eredivisievoetbal niet meer naar Heerenveen, Enschede of Arnhem te hoeven reizen.”

De grote vraag is of FC Zwolle een eredivisiewaardige selectie kan samenstellen. Dat er versterking moet komen is evident. Visser vertelt dat de aanvulling vooral wordt gezocht in jonge, ambitieuze spelers die kunnen doorstromen naar topclubs. FC Zwolle heeft er een aantal op het oog en heeft ook al gesprekken gevoerd. De voorzitter heeft nadrukkelijk de intentie door te gaan met Art Langeler als hoofdtrainer.

Buiten alle aandacht voor financiële en technische zaken hecht Visser zeer aan de inspanningen om sympathie in de regio Zwolle te kweken. Voetballiefhebbers moeten weer massaal naar FC Zwolle willen komen. Tegen die achtergrond hecht Visser zeer aan de maatschappelijke inspanningen van FC Zwolle.

Erben Wennermars, de voormalige schaatskampioen die als commissaris verantwoordelijk is voor de maatschappelijke clubactiviteiten, vertelt dat FC Zwolle actief is in het programma Meer dan Voetbal van de KNVB. Zo biedt FC Zwolle in samenwerking met een onderwijsinstelling onderdak aan moeilijk lerende kinderen. Maar ook er zijn ook plannen om in samenspraak met woningcorporaties straatvoetbal te organiseren. FC Zwolle moet een club van het volk worden.