‘Zuid-Soedan slaat aanval Soedan op grensplaats met succes af’

Soedanese militairen aan de betwiste grens met Zuid-Soedan. Foto Reuters / Alexander Dziadosz

Zuid-Soedan heeft met succes een aanval van het Soedanese leger op de betwiste grensplaats Heglig afgeslagen. Dat beweert althans de Zuid-Soedanese regering. Het is al de hele week onrustig aan de grens tussen beide landen en de angst voor een nieuwe grote oorlog groeit.

Heglig ligt in een olierijk grensgebied en werd afgelopen week ingenomen door het Zuid-Soedanese leger. De inname werd veroordeeld door onder meer de Afrikaanse Unie, die bezetting van Heglig illegaal noemde en vrees voor een “desastreuze” oorlog tussen beide landen. De Soedanese regering zei gisteravond laat dat Soedanese troepen onderweg waren om Heglig te heroveren. Zuid-Soedan bevestigt dat Soedan gisteravond een aanval op Heglig uitvoerde, maar de minister van Informatie zei vandaag dat de plaats nog steeds in handen is van Zuid-Soedan.

Sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in juli vorig jaar heersen er grote spanningen tussen Noord- en Zuid-Soedan om de vele olievelden in de grensregio. Heglig, gelegen op Noord-Soedanees grondgebied, is voor Soedan extreem belangrijk voor zijn oliewinning, want ongeveer de helft van de 115.000 barrel olie die Soedan dagelijks wint komt uit Heglig. Sinds er gevochten wordt om Heglig ligt de olieproductie echter stil. Zuid-Soedan wil zich alleen terugtrekken als er een VN-troepenmacht komt die wil toezien op een staakt-het-vuren.

Hoewel beide landen met elkaar strijden om olie, zijn ze op dat vlak ook afhankelijk van elkaar. De olie wordt voornamelijk gewonnen in en door Zuid-Soedan, maar deze vindt zijn weg naar de havens aan zee via pijpleidingen door Soedan in het noorden. In januari stopte Zuid-Soedan met al zijn oliewinning uit protest tegen de hoge prijs die Soedan vroeg voor de transport van de olie door de pijpleidingen van dat land.


Grotere kaart weergeven