Zij : 'Prima dat Ida nog werkt'

Ida Heijs (65) en Ryattie Kasioen (74) zijn 32 jaar samen. Ze zijn allebei gepensioneerd, maar Ida is na een lange loopbaan bij de GGZ op haar 63ste voor zichzelf begonnen als psychotherapeut. Nadat ze op haar 42ste een hersenbloeding kreeg, kwam Ryattie in de WAO. Ze heeft een zoon (45).

Ida en vriendin gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Breda voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad
Ida en vriendin gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Breda voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Ida: „Ryattie en ik hebben elkaar leren kennen tijdens een opleiding psychotherapie. We waren maatschappelijk werksters en volgden de sprokkelroute: punten sprokkelen door opleidingen te volgen, een eindeloze weg. Na dertien jaar was ik psychotherapeut. Ryattie kon haar opleiding niet afmaken doordat ze een hersenbloeding kreeg. Maar tot twaalf jaar geleden heeft ze wel vrijwilligerswerk gedaan.”

Ryattie: „Migrantenbegeleiding. Van vrouwen en kinderen.”

Ida: „Ik heb altijd bij de GGZ gewerkt. Het is nooit bij me opgekomen om voor mezelf te beginnen. Maar toen ik met pensioen ging, vroeg een collega of ik me wilde aansluiten bij zijn praktijk. Een luxe, vind ik. Doordat ik deels thuis kan werken, kan ik er meer voor Ryattie zijn. En ik vind het heerlijk om geen onderdeel meer uit te maken van een grote organisatie. Ik kan alles zelf plannen en heb nauwelijks nog stress. Dit is een geschenk.”

Ryattie: „Ik vind het geen probleem dat Ida nog werkt, maar het is fijn dat ze nu vaker thuis is.”

Ida: „Het is voor Ryattie goed dat het goed is geregeld. Ze kan een uur of vier achter elkaar alleen zijn.”

Ryattie: „Zeker.”

Ida: „En als ik langer dan vier uur weg ben, springen anderen bij. We hebben bijvoorbeeld buren die haar voorlezen en haar lunch verzorgen als ik er niet ben. Het was het goede moment om zzp’er te worden. Ik hoef nu bijvoorbeeld geen pensioen meer op te bouwen. Dat scheelt heel veel zorgen. Financieel zijn we er sinds ons pensioen op vooruitgegaan. Alles wat ik nu verdien, is extra. En terwijl Ryattie in de WAO zat, bleef haar pensioenopbouw doorgaan. Sinds ze met pensioen is, is haar inkomen daardoor weer hoger.”

Zij : ‘Ryatta had altijd meer geld dan ik’

Ida: „Door onze situatie kunnen we niet veel samen ondernemen. Maar we kunnen ons geld wel aan ons huis besteden. En financieel zorgeloos leven. We hebben een grote tuin, die zo is aangelegd dat Ryattie met de rolstoel naar buiten kan. En ze kan vanuit haar stoel met één hand de radio bedienen, net als het licht en de voordeur. Het is fijn dat we dat soort dingen zelf kunnen betalen en niet afhankelijk zijn van subsidies.”

Ryattie: „Ik weet niet welk hulpmiddel ik het fijnste vind.”

Ida: „Nou, je luistert heel vaak naar muziek. Ryattie was altijd erg genereus. Ze had ook meer geld dan ik, misschien maakte dat het makkelijker om gastvrij te zijn. Ik was wel wat minder gul. Maar niet zuinig, hoor.”

Ryattie: „Nee.”

Ida: „Tot mijn veertigste dacht ik nooit na over geld. Pas daarna kwam het besef dat het goed is om te sparen. Ryattie en ik hebben nooit problemen over geld gehad.”

Ryattie: „Nooit. We konden het samen makkelijk uitgeven.”

Ida: „Tot we in 1985 dit huis kochten, waren onze financiën gescheiden, met elk ons eigen inkomen. Daarna werden het communicerende vaten.”

Ryattie: „Ida regelt onze financiën.”

Ida: „Nu wel ja. Tien jaar geleden kon je het zelf.”

Ryattie: „Ik geef graag geld uit aan kleding. Het hoort erbij om er mooi uit te zien.”

Ida: „Ik vind het leuk om ons huis te verbouwen. Nu komt er weer een verbouwing aan, ik schat voor 15.000 euro. We laten kasten inbouwen en vervangen de houten vloer in de serre voor een marmeren. Dat is praktischer.”