Zij : ‘Ryatta had altijd meer geld dan ik’

Ida: „Door onze situatie kunnen we niet veel samen ondernemen. Maar we kunnen ons geld wel aan ons huis besteden. En financieel zorgeloos leven. We hebben een grote tuin, die zo is aangelegd dat Ryattie met de rolstoel naar buiten kan. En ze kan vanuit haar stoel met één hand de radio bedienen, net als het licht en de voordeur. Het is fijn dat we dat soort dingen zelf kunnen betalen en niet afhankelijk zijn van subsidies.”

Ryattie: „Ik weet niet welk hulpmiddel ik het fijnste vind.”

Ida: „Nou, je luistert heel vaak naar muziek. Ryattie was altijd erg genereus. Ze had ook meer geld dan ik, misschien maakte dat het makkelijker om gastvrij te zijn. Ik was wel wat minder gul. Maar niet zuinig, hoor.”

Ryattie: „Nee.”

Ida: „Tot mijn veertigste dacht ik nooit na over geld. Pas daarna kwam het besef dat het goed is om te sparen. Ryattie en ik hebben nooit problemen over geld gehad.”

Ryattie: „Nooit. We konden het samen makkelijk uitgeven.”

Ida: „Tot we in 1985 dit huis kochten, waren onze financiën gescheiden, met elk ons eigen inkomen. Daarna werden het communicerende vaten.”

Ryattie: „Ida regelt onze financiën.”

Ida: „Nu wel ja. Tien jaar geleden kon je het zelf.”

Ryattie: „Ik geef graag geld uit aan kleding. Het hoort erbij om er mooi uit te zien.”

Ida: „Ik vind het leuk om ons huis te verbouwen. Nu komt er weer een verbouwing aan, ik schat voor 15.000 euro. We laten kasten inbouwen en vervangen de houten vloer in de serre voor een marmeren. Dat is praktischer.”