Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Zalm: oordeel commissie-De Wit over Bos ‘onevenredig hard’

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm vindt dat oud-minister Wouter Bos “onevenredig hard” is aangepakt na de presentatie van het rapport van de commissie-De Wit. “Ik vind dat Bos er erg bekaaid af komt, ik snap zijn ergernis”, zegt de oud-minister van Financiën in NRC Handelsblad.

Foto NRC / Roel Rozenburg

ABN AMRO-topman Gerrit Zalm vindt dat oud-minister Wouter Bos “onevenredig hard” is aangepakt na de presentatie van het rapport van de commissie-De Wit. “Ik vind dat Bos er erg bekaaid af komt, ik snap zijn ergernis”, zegt de oud-minister van Financiën in NRC Handelsblad.

In de hectiek van 2008 heeft Bos als minister veel fouten gemaakt, stelde de commissie-De Wit deze week in hun eindrapport over de rol van de overheid in de bankencrisis. De Kamer werd door Bos te laat, niet volledig en altijd achteraf geïnformeerd. Bos had nooit toestemming moeten geven voor de overname van ABN Amro in 2007 door een trio van (buitenlandse) banken. Bos zag de crisis te laat aankomen en toen hij de Nederlandse onderdelen van Fortis en ABN Amro redde, betaalde hij teveel. Kortom, hij heeft niet veel goed gedaan.

Zalm benadrukt in NRC vandaag dat de commissie een “waardevol” en “minutieus” rapport heeft afgeleverd. Maar, zegt hij, zo achteraf is het makkelijk om allemaal fouten te constateren:

“Ik vind dat Bos er erg bekaaid af komt. Het oordeel is onevenredig hard. Eerst was hij politicus van het jaar en nu staat hij voor alles wat er fout is gegaan. Dat is geen evenwichtig beeld. Ik snap zijn ergernis. Ik hoop dat ik hetzelfde zou hebben gedaan als Wouter Bos.”

Zalm: geen argumenten in rapport waarom er te veel voor ABN Amro is betaald

De parlementaire enquêtecommissie heeft in het rapport veel aandacht voor de redding van ABN Amro. Zalm werd eind 2008 lid van de raad van bestuur van de bankonderdelen van Fortis en ABN Amro die Bos vlak daarvoor genationaliseerd had. Een jaar later werd Zalm bestuursvoorzitter en moest hij de fusie leiden tussen de twee banken. De nationalisatie gebeurde volgens de commissie tegen een hoge prijs, destijds tegen de 30 miljard euro. Zalm zegt daarover nu:

“Ik durf wel te onderschrijven dat ABN Amro nu minder waard is dan de 30 miljard van toen. De afgelopen jaren zijn de aandelen van banken aanzienlijk minder waard geworden. Maar de argumenten waarom er toen te veel zou zijn betaald, heb ik niet in het rapport terug gevonden.”

Zalm zegt blij te zijn met de aanbeveling van de commissie-De Wit om banken te splitsen in een nutsbank en een zakenbank:

“De aanbeveling is beter dan een eerdere aanbeveling van De Wit. Niemand weet wat nuts is en niemand weet wat zaken is. Nu is er een betere formulering gekozen: risicovolle financiële activiteiten die niet te maken hebben met het bedienen van klanten moet je afschaffen. Dat is veel praktischer uit te voeren in plaats van alle banken in tweeën te knippen.”