werkpak

‘Vrouwen willen dat hun kapper er verzorgd uitziet’

Amsterdam 3-4-2012 Werkpak: Louis Amundaray Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 3-4-2012 Werkpak: Louis Amundaray Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Louis Amundaray (1966), kapper

„Ik ben opgevoed door mijn vrouwelijke klanten. Ik heb bijna 24 jaar ervaring en ik heb gemerkt dat vrouwen het belangrijk vinden dat hun kapper er verzorgd uitziet. Daarom kleed ik me altijd netjes aan.

„Soms lijk ik aan het eind van de dag wel een slager: dan zit ik helemaal onder de verf. Daarom draag ik in de zaak nooit dure kleren. Mijn kleding moet vooral comfortabel zijn en ik moet er goed in kunnen bewegen.

„Op schoenen moet ik ook de hele dag kunnen staan, dus ik loop vaak op sneakers. Deze zijn van Adidas, die heb ik ergens in de Kalverstraat gekocht. Ik zou hier nooit op onpraktische schoenen met glitters gaan staan. Er zijn genoeg kappers die er wel heel trendy uit zien. Met alle respect hoor, maar zo’n type ben ik gewoon nooit geweest.

„Ik heb veel mutsen – een stuk of twintig – maar dat heeft niks met mode te maken, het is puur praktisch: ik ben kaal en ik vind het koud in Nederland. Als ik geen muts draag, word ik ziek.

„Winkelen vind ik een cadeautje, maar ik ben wel moeilijk. Ik loop het liefst de hele straat door, en weer terug, en dan nóg een keer terug. Omdat ik geen kleine, dunne man ben, pas ik niet alles, maar het merk Springfield zit altijd goed. Ik ga vaak met mijn man op vakantie naar Barcelona, en daar kun je het overal kopen. Mijn spijkerbroek, muts en T-shirt zijn van Springfield. De broek kostte zo’n 40 euro en het shirt 10.

„Voor ik in Nederland kwam, heb ik twee jaar in Italië gewerkt, daar lijken alle kleren wel speciaal voor mij gemaakt. Italiaanse broeken en pakken passen me altijd. Dit jasje heb ik vorig jaar met onze honeymoon in Italië op een rommelmarkt gekocht. Het kostte hooguit 25 euro.

„De zilveren armband heb ik van mijn moeder uit Venezuela gekregen. Er staan symbolen in die geluk brengen. Daar geloof ik in.