Water voor westerling

Blauwestad in Groningen: nog geen tweehonderd kavels verkocht.
Blauwestad in Groningen: nog geen tweehonderd kavels verkocht.

Andere Tijden: Blauwestad in de klei Ned. 2, 21.20 - 22.00 uur

Blauwestad is helemaal geen mislukking, is de opmerkelijke conclusie van de Andere Tijden-uitzending Blauwestad in de klei. „Bouwputten als deze hebben sterk de neiging eerst een totale ramp te worden voor ze, helemaal omgeturnd, alsnog goed uitpakken en iedereen de ramp vergeet.”

We helpen het hopen. Vijftienhonderd huizen zouden er worden gebouwd in Oost-Groningen, bij een kunstmatig meer. Rijke westerlingen waren de doelgroep. Die zouden wel naar het verarmde Oldambt willen verhuizen om te genieten van rust en ruimte, en een uurtje langer forensen naar Amsterdam wel voor lief nemen.

Maar zo ging het niet. Er zijn nog geen tweehonderd kavels verkocht. Aannemers trokken zich terug. De provincie Groningen leed verliezen. Intussen zijn boeren uitgekocht. Vol onbegrip wandelen ze door hun voormalige schuren. „Doodzonde.” Een stoffeerder kreeg ooit één bewoner van Blauwestad als klant. „Dat die westerlingen niet kwamen, is te begrijpen. Zodra je het woord Veendam in de mond neemt, beginnen ze zich achter de oren te krabben.”

De verleiding is groot om architecten en bestuurders achteraf uit te lachen. Dat doet regisseur Femke Veltman niet in haar mooie reportage. Wel is het de vraag of je gebieden uit het slop moet halen door akkers onder water te zetten. Koningin Beatrix is daar geen voorstander van, beweert een boer die meer weet over de opening van een sluisdeur door de vorstin. „Ze zei: ‘Ik hoop dat nooit meer te hoeven doen’.” Misschien is het waar.