Verkeerde afslag in Noord-Korea

Door een regiefoutje troffen buitenlandse journalisten in Pyongyang nu eens geen brandschone straten, maar een wijk met winkels zonder licht en invalidenkarretjes.

North Korean residents of the capital city mingle on the side of the street in Pyongyang, North Korea on Thursday, April 12, 2012. The press bus took a wrong turn Thursday. And suddenly, everything changed in the official showcase of North Korean achievement. The drivers quickly backed up the three buses in the narrow deeply potholed streets and headed toward the intended destination: a spotlessly clean, brightly-lit, extensively marbled and nearly empty building that preserves digital music recordings and makes DVDs. (AP Photo/David Guttenfelder)
North Korean residents of the capital city mingle on the side of the street in Pyongyang, North Korea on Thursday, April 12, 2012. The press bus took a wrong turn Thursday. And suddenly, everything changed in the official showcase of North Korean achievement. The drivers quickly backed up the three buses in the narrow deeply potholed streets and headed toward the intended destination: a spotlessly clean, brightly-lit, extensively marbled and nearly empty building that preserves digital music recordings and makes DVDs. (AP Photo/David Guttenfelder) AP

Even werd het beeld van orde en welvaart aangetast, dat de Noord-Koreaanse regering de buitenlandse media steevast voorschotelt. Plotseling bevonden de bussen met buitenlandse verslaggevers zich op een stoffige weg vol gaten tussen afbrokkelende betonnen flatgebouwen. Oude mensen liepen met zelfgemaakte rugzakken van oude canvaslappen. Anderen zaten in invalidenkarretjes te wachten op een bus. De winkels hadden geen licht.

Een regiefoutje, daags voor de ook al mislukte lancering van de Unha-3 raket. „Misschien is dit de verkeerde weg”, mompelde een van de begeleiders. Meteen maakten de bussen rechtsomkeert. „Ik hoop dat de journalisten hier aanwezig alleen maar de absolute waarheid zullen vertellen”, zei een van de Noord-Koreaanse begeleiders even later met trillende stem. „De waarheid hoezeer onze mensen onze kameraad Kim Jong-il [de vorig jaar overleden leider, red.] missen en hoe sterk de eenheid is tussen de bevolking en de leiders.”

En direct gingen de journalisten door naar hun werkelijke bestemming: een bijna leeg, smetteloos, goe verlicht gebouw met veel marmer, waar dvd’s werden gemaakt en digitale opnames werden bewaard. De meeste buitenlandse bezoekers zien nooit een weg met gaten, een file of afval op straat dat groter is dan een sigarettenpeuk. En invaliden worden ook uit het zicht gehouden. In plaats daarvan worden ze gevoerd langs schone straten, verzorgde gebouwen en musea zoals het Museum voor de Bevrijdingsoorlog van het Overwinnende Vaderland.

De journalisten kregen vooraf te horen dat wie op eigen houtje zijn hotel zou verlaten of zich van de persgroep zou verwijderen, zou kunnen worden opgepakt en het land uit zou kunnen worden gezet.

Waarom de autoriteiten zo krampachtig proberen een rooskleurig beeld aan de media op te dringen is niet helemaal duidelijk. Zo treurig was de wijk aan het stoffige weggetje, waar de bussen bij vergissing in reden, nu ook weer niet. Voor de meeste Noord-Koreanen, die geen toestemming hebben om zich vrij in Pyongyang te vestigen, zou het zelfs gelden als een heel gerieflijke wijk. En ook bij veel andere delen van Azië steekt de wijk niet zo slecht af.

Bij de excursies buiten Pyongyang slaagden de autoriteiten er evenmin altijd in de schone schijn op te houden. Zo bezochten de journalisten een zeer moderne fabriek bij een modelboerderij waar vruchtensap werd verpakt. Aan het eind van de productielijn stonden vrouwen klaar die de pakjes sap oppakten. Het ontging de BBC-reporter niet dat de vrouwen de pakjes daarna terugbrachten naar het begin van de keten. Zo bleven dezelfde pakjes steeds maar circuleren.

Ook met het belangrijkste programmaonderdeel voor de pers, de lancering van de Unha-3 raket met satelliet, liepen de zaken anders dan gepland. Het regime had de wereld willen imponeren met een geslaagde lancering, die de viering van de honderdste verjaardag van de stichter van Noord-Korea Kim Il-sung luister moest bijzetten. Zo’n 150 journalisten kregen vooraf een kijkje bij de installatie. Bij de lancering zelf mochten ze niet aanwezig zijn. Dat was misschien maar beter ook. De lancering liep uit op een fiasco. (AP, BBC)