Van Grunsven wil met Salinero (18) naar Spelen

Amazone Anky van Grunsven heeft zich met dressuurpaard Salinero ingeschreven voor het NK in Hoofddorp, een van de twee kwalificatiemomenten voor de Olympische Spelen in Londen deze zomer. De 18-jarige ruin krijgt de voorkeur boven de 11-jarige hengst IPS Upido.

Met Salinero won Van Grunsven tweemaal goud, op de Spelen van 2004 (Athene) en 2008 (Peking). Van Grunsven won haar eerste gouden medaille op de Spelen in 2000 in Sydney met de toen 17-jarige Bonfire. Van Grunsven zegt dat het nog steeds „aan Salinero zelf” is om te bepalen of hij deze zomer sterk genoeg is. Momenteel is hij „fit en gezond”, aldus de amazone.

Van Grunsven verbaast zich over het persbericht van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), dat stelt dat de amazone op het NK in juni haar ‘rentree’ maakt op Salinero. „Ik ben altijd op Salinero wedstrijden blijven rijden en in december vorig jaar heeft hij op het concours van Salzburg met hoge percentages voldaan aan de norm”, zegt ze.

Bondscoach Sjef Janssen, echtgenoot van Van Grunsven, stelt na de NK in Hoofddorp en de CHIO Rotterdam eind juni zijn equipe samen. Op de Spelen wordt zowel in teamverband (landen) als individueel gestreden om de medailles.