Uitgelicht zaterdag

Heintje
Heintje

Film

Blind Date (Blake Edwards, 1987, VS). Vijfenveertigste film van Edwards is een hilarische satirische komedie met een voor de Edwards-aanhangers onweerstaanbaar geestige mengeling van hoogstaande slapstick en terloopse subtiliteiten. Blind date Kim Basinger van workaholic Bruce Willis wordt na een glaasje champagne tijdens een chic zakendiner niet meer gehinderd door welk gevoel voor decorum dan ook. Met John Larroquette als over zijn toeren geraakte ex-vriendje. SBS6, 14.10-16.00u.

Midnight Run (Martin Brest, 1988, VS). Onderhoudende komische actiethriller is een roadmovie waarin Robert De Niro excelleert als moderne premiejager die sympathieke, door meerdere partijen belaagde maffia-accountant (Charles Grodin) veilig van New York naar Los Angeles moet overbrengen.RTL7, 20.00-22.35u.

Burn After Reading (Ethan en Joel Coen, 2008, VS/GB/F). George Clooney in het laatste deel van zijn ‘idiotentrilogie’ (na O Brother, Where Art Thou? en Intolerable Cruelty), als gladde, ijdele schuinsmarcheerder die met alles denkt weg te komen. Brad Pitt is een lust voor het oog als springerige baby, John Malkovich lijkt vooral zichzelf als verzuurd CIA-middenkader met vlinderstrikje dat verbeten naar houvast klauwt terwijl de grond onder zijn voeten wegzakt. RTL5, 20.30-22.20u.

Shoot ’Em Up (Michael Davis, 2007, VS). Net als Victor Löw in Lek loopt Clive Owen de halve film met een baby te zeulen. Eigenlijk bestaat de film uit de voortdurende herhaling van één scène: de leider van de bad guys (een heerlijk afstotelijke Paul Giamatti) drijft met een peloton ondergeschikten de aan wortels verslaafde held in het nauw. Die slaagt er niettemin telkens in om ze in razend tempo en vanuit onmogelijke hoeken één voor één neer te knallen. Komischer dan Tarantino. RTL5, 22.20-00.00u.

Informatief

Stichting AAP 40 jaar jong. Documentaire over het opvanghuis voor uitheemse dieren dat in vier decennia is uitgegroeid van particulier initiatief tot professionele organisatie waar dieren uit heel Europa worden gered. Ned.1, 16.35-17.50u.

Vranckx: de graaicultuur. Franse documentaire over dagelijkse seksuele intimidatie in Egypte. 83 procent van de Egyptische vrouwen zegt daarvan elke dag slachtoffer te zijn. Canvas, 20.10-20.40u.

Heidschi Bum Beidschi - Das Goldene Zeitalter des deutschen Schlagers. Documentaire over het hoe en waarom van het succes van Duitstalige romantische populaire muziek in de jaren 50 en 60. Arte, 22.05-23.00u.

Titanic TV

Titanic: A commemoration in music and film. Herdenkingsprogramma vanuit Belfast, waar RMS Titanic destijds van stapel liep. Een mengeling van muziek en documentaire over het schip, zijn bouwers en zijn passagiers. Optredens van o.a. Joss Stone, Bryan Ferry en Jamie Cullum. BBC 2, 21.30-23.00u.

Titanic. Eerste deel van fictief minidrama over de scheepsramp, die wordt naverteld vanuit diverse standpunten: een scheepsofficier, twee bemanningsleden, een middenklasse-echtpaar en een adellijk stel. Veronica, 22.30-00.20u.

Titanic Radio

De bedding: De klank van de Titanic. Klank- en muziekmontage van Frans van Gurp over de scheepsramp, vanavond honderd jaar geleden. Met onder meer de ragtimes die het scheepsorkest speelde en origineel archiefmateriaal. Radio 4, 23.02-00.00u.