Turkije boycot EU-voorzitter Cyprus vanwege ‘onopgeloste problemen’

De Turkse president Gül vorig jaar mei op een persconferentie in Istanbul. Foto AFP / Mustafa Ozer

Turkije zal Cyprus boycotten als voorzitter van de EU. Dat zegt de Turkse president Abdullah Gül vandaag in een interview met NRC Handelsblad. De door Grieken en Turken verdeelde EU-lidstaat Cyprus is vanaf 1 juli een half jaar lang voorzitter van de Europese Unie. Gül zegt dat Turkije in die periode “geen contact zal leggen met de voorzitter”. “Er is nog een [Europese, red.] Commissie”, zegt Gül.

Istanbuls weigering het EU-lidmaatschap van Cyprus te erkennen vormt voor Turkijes eigen toenadering tot de Unie een van de belangrijkste obstakels. Maar Gül zegt dat Turkije niet van plan is zijn standpunt te wijzigen. “Europa wordt vertegenwoordigd door een lidstaat die zijn problemen niet heeft opgelost”, aldus Gül.

“Cyprus vertegenwoordigt niet het hele eiland maar de helft. Het EU-lidmaatschap is slechts van toepassing voor de helft van het land. Dat is tegen het belangrijkste beginsel van de EU.”

Gül vindt Wilders subjectief, hoopt op meer steun voor Europese ambities Turkije

De Turkse president legt komende dinsdag een staatsbezoek af aan Nederland, ter gelegenheid van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Wat betreft PVV-leider Wilders is hij niet welkom. Gül zegt dat Wilders “subjectief” is, maar dat “verschillende politici verschillende meningen mogen hebben.” In een interview met De Telegraaf zegt Gül vanochtend ook dat Wilders’ ideeën de basis leggen voor discriminatie.

Gül hoopt in Nederland “meer steun” te vergaren voor de Europese ambities van Turkije. Turkije wil lid worden van de EU. Maar het toenaderingsproces verliep, mede door het Cyprus-standpunt, de afgelopen jaren zeer moeizaam. In politiek Den Haag ligt de Turkse toenadering gevoelig, niet alleen bij de PVV. Gül hoopt dinsdag “met alle autoriteiten” te praten, inclusief de koningin, om hun “te vertellen dat Turkije misschien wel anders is dan zij wellicht denken”.

Lees het volledige interview ‘Wilders is van harte welkom bij ons’ vandaag in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).