Topman Van Gansewinkel stapt onverwachts op

Bestuursvoorzitter Ruud Sondag en medebestuurder Diederik Gijsbers vertrekken bij afvalbedrijf Van Gansewinkel vanwege een verschil van inzicht over het te voeren beleid. Dat heeft Van Gansewinkel gisteravond bekendgemaakt.

Sondag leidde Van Gansewinkel sinds 2001 en bleef aan toen het familiebedrijf in 2007 werd overgenomen door private-equityfirma’s CVC en KKR. Daarbij fuseerde Van Gansewinkel met de Rotterdamse afvalverwerker AVR. Gezamenlijk vormden zij het grootste afvalinzamelings- en afvalverwerkingsbedrijf van Nederland.

Met instemming van CVC en KKR voerde Sondag een agressief groeibeleid om via overnames in Europa een grote speler te worden op de afvalmarkt. Vorig jaar nog kocht Van Gansewinkel Veolia in België.

Volgens ingewijden wilde Sondag dat groeibeleid in een hoger tempo doorzetten dan zijn aandeelhouders, ondanks de moeilijke economische omstandigheden. Sondag toonde zich in interviews nog wel eens kritisch op de manier waarop private-equityfirma’s hun bedrijven met grote schulden opzadelen. Maar hij zag Van Gansewinkel juist als voorbeeld van een bedrijf in eigendom van zulke investeerders dat een groeibeleid mocht voeren.

Van Gansewinkel boekte vorig jaar een omzetstijging van 6 procent naar 1,2 miljard euro, blijkt uit ook gisteren gepubliceerde jaarcijfers. Dat is ondanks de lagere tarieven die het bedrijf kan rekenen. Gemeenten en bedrijven willen minder betalen voor het inzamelen van hun afval door de vrachtwagens van Van Gansewinkel. Ook is er door een overschot aan afvalbrandingsovens een neerwaartse druk op de prijzen en levert recycling minder op. Het bedrijfsresultaat steeg met 2 procent naar 252 miljoen euro.

Onder meer door hogere rentelasten steeg het nettoverlies echter van 22 naar 25 miljoen euro. Vorig jaar maakte Van Gansewinkel nieuwe afspraken met de banken, waardoor het zijn leningen later mag aflossen maar wel een hogere rente betaalt.