thuiskoknieuws

OKvlees

„Ik denk dat je eerst moet kiezen voor diervriendelijkheid en ondertussen moet proberen om het duurzaam te maken”, zegt biologische varkenshouder Jan de Kruijf in een gefilmd interview op de website van OKvlees.

Dat is mooi: iemand die een volgorde aanbrengt in de verschillende eisen die aan de producent en de consument gesteld worden.

Jan de Kruijf is een van de boeren die vlees leveren aan OKvlees, een soort postorderbedrijf voor verantwoord vlees. Op de site kun je allerlei vlees kiezen, van kippen, runderen en varkens, en ook geitenvlees, haantjes en kalkoen – in de hoeveelheden die je wilt hebben.

Er wordt veel aangeboden, niet alleen de obligate lapjes en karbonades, maar ook varkenswang, onglet en bavette, staart, klapstuk, poot. Het vlees wordt goed verpakt, diepgevroren per post opgestuurd. Dat werkt geweldig, dankzij het droogijs in de verpakking, kooldioxide in vaste vorm met een temperatuur van -78 graden. Dat ijs smelt niet tot water maar tot gas.

Op de site worden bovendien alle leveranciers voorgesteld in gefilmde interviews en maken ze duidelijk hoe ze werken. En helemaal volgens de terechte wensen van Varkens in Nood: de dieren worden rustig vervoerd en verdoofd geslacht.

En voor de thuiskoks nog dit: het is heerlijk vlees. www.okvlees.nl

De groene garde

De groene garde is een ‘team’ van drie vrouwen, Leontien Aarnoudse, Anouk Wentink en Ellen Vereijken, die vanuit een behoorlijke interesse in eten en milieu een boek over koken en wat daar allemaal aan voorafgaat hebben gemaakt.

Ze kregen recepten van niet de minste koks: Yvette van Boven, Yolande van der Jagt, Eke Mariën, Eric van Veluwen, om er maar een paar te noemen. En ze portretteerden verschillende bedrijven en mensen die een inspirerende of vernieuwende omgang met eten hebben, van de Haarlemse Dakboerin tot de oprichter van de Youth Food Movement.

Ook schrijven ze over het doolhof van labels en keurmerken en over de dilemma’s waar je als goed bedoelende eter voor komt te staan. (Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink: De groene garde. Uitg. Keff & Dessing Publishing i.s.m. Prometheus. Prijs 24,95 euro)