Syrische leger breekt bestand in Homs - stemming V-raad vandaag

De Syrische VN-gezant Bashar Ja'afari gisteravond in de wandelgangen van de Verenigde Naties in New York. Foto Reuters / Allison Joyce

Het Syrische leger heeft volgens activisten afgelopen nacht en vanochtend het staakt-het-vuren gebroken door beschietingen uit te voeren in de stad Homs. De VN-Veiligheidsraad stelde intussen een stemming over een waarnemersmissie naar Syrië uit wegens onenigheid.

Een activist uit Homs zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat hij beschietingen door het leger had gehoord in twee wijken in het oude deel van de stad. Het zou voor het eerst sinds het begin van het staakt-het-vuren tussen regime en opstandelingen zijn dat er weer op grote schaal geschoten wordt in Homs, een van de centra van de al meer dan een jaar durende volksopstand tegen president Assad. Of er bij de nieuwste beschietingen in Homs slachtoffers zijn gevallen is onduidelijk.

De VN-Veiligheidsraad stelde vannacht een stemming over een VN-waarnemersmissie naar Syrië uit omdat de verschillende leden van de raad het niet eens konden worden over de tekst van de resolutie.De VS en Rusland zouden nog meningsverschillen hebben over de tekst. De Russische gezant bij de VN zei dat er “goede discussie” in de raad had plaatsgevonden, maar dat hij nog niet geheel tevreden was met de uitkomst. De stemming over de resolutie wordt nu naar verwachting vanmiddag gehouden, zeiden diplomaten tegen de BBC.

De resolutie waar de Veiligheidsraad in New York over praat regelt het sturen van dertig VN-waarnemers naar Syrië. Het waarnemersteam, dat uiteindelijk moet worden uitgebreid tot 250 man, moet toezien op de naleving van het door VN-bemiddelaar Kofi Annan opgestelde vredesplan voor Syrië. Onderdeel van het vredesplan is een staakt-het-vuren tussen het Syrische leger en de gewapende opstandelingen. Dat staakt-het-vuren hield de afgelopen dagen redelijk goed stand, hoewel volgens activisten gisteren bij anti-regeringsbetogingen zeker zes mensen werden doodgeschoten.