SGP gepolst over fors schrappen in ontwikkelingshulp

NOVUM41:CATSHUIS OVERLEG 13 APRIL 2012 :DEN HAAG;13APR2012-Vrijdag gingen de onderhandelingen tussen coalitiepartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV over extra bezuinigingen verder in het Catshuis. Foto: Stef Blok (VVD) en Premier Mark Rutte (VVD) verlaten vrijdagavond per fiets het Catshuis na afloop van het overleg.Novum/bm/str.Bart Maat
NOVUM41:CATSHUIS OVERLEG 13 APRIL 2012 :DEN HAAG;13APR2012-Vrijdag gingen de onderhandelingen tussen coalitiepartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV over extra bezuinigingen verder in het Catshuis. Foto: Stef Blok (VVD) en Premier Mark Rutte (VVD) verlaten vrijdagavond per fiets het Catshuis na afloop van het overleg.Novum/bm/str.Bart Maat Novum BART MAAT

De onderhandelaars van de tussenformatie hebben vrijdagmiddag in Den Haag enkele uren overleg gevoerd met fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP.

Haagse bronnen bevestigen dat zij onder meer bespraken of de SGP kan instemmen met forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking.

Eerder liet de SGP weten dat de partij weinig voelt voor vergaande ingrepen in hulp aan de derde wereld. Steun van de SGP hiervoor is nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, en mogelijk de Tweede.

Tegelijk zijn deze bezuinigingen voor gedoogpartner PVV een voorwaarde om in te stemmen met de andere bezuinigingen die op tafel liggen. Het gaat om, eenmalig, zo’n 15 miljard euro in 2013, aangevuld met structurele ingrepen in de rijksuitgaven, zoals een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Van der Staaij sprak vrijdagmiddag op het ministerie van vicepremier Verhagen met de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV. Een dag eerder was hij al gesignaleerd in het gezelschap van premier Rutte. De premier heeft ontkend dat er formele afspraken zijn met de SGP over steun aan de coalitie, maar het is een publiek geheim dat er al langer informeel overleg met de SGP is.

De tussenformatie sleept zich al weken voort. Een raamwerk voor een politiek akkoord is al vorige week bereikt, maar talloze gevoelige details moeten nog worden uitgewerkt en nagerekend. De onderhandelingen gaan maandag verder. De RVD meldde deze week dat er op zijn vroegst eind volgende week een akkoord is.

De PVV wil ook een scherpere asiel- en immigratiepolitiek. Vorige week is afgesproken dat daarover besluiten vallen zodra er overeenstemming is over de financiën, zodat die aan het Centraal Planbureau voorgelegd kunnen worden. Dit heeft een week nodig voor een doorrekening.

Bronnen rond de onderhandelingen zeggen dat er afgelopen week nagenoeg geen aanvullende afspraken zijn gemaakt. Zij achten een akkoord waarschijnlijk maar sluiten een breuk nog altijd niet uit.