Rusland zet bezwaren opzij, VN eens over waarnemers Syrië

Wapenstilstand in Idlib, of althans in dit onderkomen van het Vrije Syrische Leger in de buitenwijk Taftanaz. Foto Reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanmiddag eenstemmig besloten een eerste peloton VN-waarnemers naar Syrië te zenden. Zij moeten toezicht houden op de breekbare wapenstilstand tussen de regering in Damascus en strijders van de oppositie.

De resolutie roept verder beide partijen op het bloedvergieten onmiddellijk te staken en sommeert de Syrische regering de beloofde aftocht van haar tanks en troepen uit bevolkingscentra gestand te doen. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet weten zijn bezwaren opzij te zetten en de resolutie te steunen. De steun van Moskou kent echter wel grenzen. Zo liet VN-ambassadeur Vitaly Churkin weten dat Rusland heeft duidelijk gemaakt nog steeds tegen militaire of diplomatieke interventie in het conflict te zijn.

Een voorhoede van een dertigtal waarnemers staat volgens een woordvoerder van Kofi Annan, die namens de VN en de Arabische Liga in Syrië bemiddelt, klaar om onmiddellijk een begin te maken met de missie. Het sturen van de waarnemers wordt gezien als een cruciale zet om de wapenstilstand in stand te kunnen houden.

‘Vandaag weer doden na gevechten rebellen en regeringstroepen’

Het staakt-het-vuren kwam vandaag onder grote druk te staan. Activisten meldden aan AP dat de zwaarste gevechten plaatshadden in Homs. Regimetroepen zouden diverse wijken hebben gebombardeerd en daarbij zeker drie mensen hebben gedood. De Syrische staatsnieuwsdienst SANA zegt dat rebellen loyalisten aan het regime hebben bestookt met mortieren en daarbij zou één man zijn omgekomen.

VN-secretaris generaal Ban Ki-moon zei vandaag dat de primaire verantwoordelijkheid voor de wapenstilstand bij het Syrische regime van Bashar al-Assad ligt. Hij en Annan zeggen zo snel mogelijk een eerste team van waarnemers in Syrië te sturen. Beelden die vandaag in Homs zouden zijn gemaakt suggereren dat er van een wapenstilstand geen sprake (meer) is:

http://youtu.be/Ncb0mfvVt-4